Vasilescu, BNR: Suntem obisnuiti sa ni se dea. Fondurile europene nu se dau, trebuie absorbite

Romanii sunt obisnuiti sa li se dea diverse lucruri, iar fondurile UE nu se dau, trebuie absorbite prin proiecte, a spus consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, care crede ca administratorii acestor bani ar trebui sa primeasca stimulente de miliarde de lei daca aduc fonduri mult mai mari.

"Atragerea acelor fonduri structurale ramane marea problema a Romaniei. Fondurile structurale sunt o realitate, nu o iluzie. Noi in Romania suntem obisnuiti sa ni se dea. Ori aceste fonduri nu se dau, ele trebuie sa fie absorbite. Ca sa fie absorbite trebuie sa avem proiecte din infrastructura, din agricultura. Zeci de miliarde de euro stau in vitrina si noi nu suntem capabili sa le atragem. Nu stiu ce ar putea fi", a declarat Vasilescu, citat de Mediafax.

El a spus ca Romania nu reuseste sa faca ceea ce trebuie pentru a atrage investitiile straine, fara de care statul nu se poate dezvolta la parametrii normali.

"Poate ca Guvernul ar avea o solutie sa unifice toate institutiile care se ocupa de aceste fonduri, sa nu le mai lase la ministere, la voia ministerelor si la gandirea fiecarui minister, sa faca o singura agentie sub conducerea directa primului ministru care sa aiba raspunderi si stimulente clare", a spus Vasilescu.

El considera ca un salariu nesimtit este acela pentru care nu s-a adus nimic in loc.

"Adica, daca un om a luat si un leu, nu o mie de lei sau un miliard, si pentru acesta nu a adus macar un leu inapoi, nu mai vorbesc ca ar trebui sa aduca patru sau cinci sau zece lei, leul acela este un venit nesimtit. Si atunci solutia este una singura, nu cred ca exista o alta solutie decat o asemenea agentie cu stimulente pentru cei care reusesc sa aduca fonduri structurale. Sa le dea si un miliard pe luna daca ei aduc cinci miliarde", a incheiat Vasilescu.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri