Bancile vor investi foarte mult anul viitor in campanii de marketing cu "caini, familii, copii, oameni veseli care sar pe campuri", pentru refacerea imaginii in randul clientilor, considera directorul general al OTP Bank Romania, Laszlo Diosi.

"Nu cred in asta. Imaginea poate fi restabilita doar prin transparenta si discutii cu clientii, adica trebuie sa vina din operatiunile zilnice. Imaginea nu se va reface prin campanii de imagine", afirma Laszlo Diosi, potrivit Mediafax.

El a facut si o comparatie intre Romania cu Irlanda, stat in care creditarea a crescut puternic in anii de dinaintea izbucnirii crizei si care in prezent se confrunta cu probleme grave tocmai din cauza sistemul bancar.

"Bancile irlandeze au avut un management liberal, dar s-au bazat pe finantarea externa. Sectorul bancar din Irlanda a produs pierderi si instabilitate pentru stat. In Romania au existat probleme macroeconomice similare, cu exceptia nivelurilor mai ridicate ale deficitului bugetar si a datoriei publice, dar bancile sunt controlate in principal de grupuri straine, astfel ca pierderile sunt cumva impartite", a spus Diosi.

El a mai aratat ca Romania difera de Irlanda si prin nivelul mult mai ridicat al gradului de adecvare a capitalului sistemului bancar.

Sistemul bancar din Romania ar putea incheia si anul viitor pe pierdere din cauza provizioanelor si a competitiei "feroce", care va duce la scaderea ratelor la credite, crede bancherul.

"Evolutia sistemului bancar din 2011 depinde de strategiile prudentiale ale bancilor
, dar cred ca o sa avem o imagine similara cu cea din acest an. Costul riscului nu scade imediat dupa ce creditele neperformante incep sa se reduca. Sunt sigur ca vom vedea o concurenta feroce care poate duce la reducerea dobanzilor la credite, ceea ce poate a avea un efect negativ asupra profitabilitatii", a declarat Diosi.

El a aratat ca situatia financiara a sectorului bancar va depinde anul viitor de mediul macroeconomic, dar si de unele decizii ale Parlamentului.

Sistemul bancar a inregistrat in primele noua luni pierderi de 474,5 milioane de lei (110 milioane de euro), iar multi analisti si bancheri se asteapta la un rezultat negativ pentru tot anul 2010.

Diosi spune ca o veste buna pentru sectorul bancar este data de continuarea cresterii economisirii, chiar daca intr-un ritm mai redus decat anul trecut, in conditiile in care companiile au consumat rezervele, si anticipeaza ca trendul va continua in 2011.

"In 2011 companiile care au supravietuit crizei trebuie sa investeasca banii in expansiune,
in cumpararea concurentilor. Am discutat cu doua companii care vor sa preia concurentii. Au supravietuit companiile bune si cele cu un grad redus de indatorare. Nu putem spune ca exista sectoare care au supravietuit, in fiecare industrie exista supravietuitori", a continuat seful OTP Bank Romania.

El considera ca bancile se vor concentra anul viitor in primul rand pe creditarea companiilor si a IMM-urilor, in conditiile in care revenirea segmentului de retail are loc de obicei la jumatate de an dupa imbunatatirea situației firmelor.

"Probabil ca anul viitor va exista o lupta pentru multe refinantari, ceea ce este bine pentru clienti. Eliminarea comisionului de rambursare anticipata duce la competitie", anticipeaza Diosi.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Coronavirus| Amânarea ratelor. Cîțu: Efortul statului va fi unul enorm
Setari Cookie-uri