Preluarea Bancii Comerciale Romane (BCR) de catre austriecii de la Erste Bank pentru suma record de 3,75 miliarde euro (4,45 miliarde dolari) a fost parafata ieri la sediul Guvernului in prezenta premierului Calin Popescu Tariceanu si a presedintelui executiv al bancii austriece, Andreas Treichl. "Este cea mai mare investitie pe care a facut-o vreodata o companie austriaca in afara granitelor tarii si cea mai realizata vreodata in Romania", a remarcat Treichl.
Mai mult, premierul Tariceanu declara ca procesul de vanzare a 61,88% din BCR "a fost o privatizare fara dubii", iar transparenta si profesionalismul Comisiei de Privatizare le va aduce membrilor acestora decoratii oferite de presedintele tarii.

In timpul negocierilor, pentru banii oferiti, cei de la Erste au reusit sa impuna prezenta a cinci membri in Consiliul de Administratie, in timp ce Societatile de Investitii Financiare vor ramane cu doi membri, daca "vor avea 20% din capital".

Deciziile pe care intentioneaza sa le ia Erste nu sunt confortabile pentru toata lumea. Inca se negociaza daca intreg contractul va fi public, sau doar o parte din acesta, a spus Treichl.

Stim insa ca Erste va "optimiza" afacerile BCR. Treichl a evitat sa precizeze daca Erste va face concedieri, dar a tinut sa mentioneze ca "nu exista nici o prevedere cu privire la personal in contract".

In plus, Erste a anuntat ca, pana la sfarsitul anului 2008, suprafata totala a sucursalelor se va reduce cu 50%, sumele obtinute din vanzarea locatiilor urmand sa fie transformate in castiguri extraordinare pe termen mediu.

"Proprietatile imobiliare vor fi optimizate. Noua nu ne place sa tinem spatii pe care sa nu le folosim, cel mai probabil le vom trece in proprietatea unor fonduri de investitii", a declarat Treichl.

Banca isi va pastra denumirea actuala timp de trei ani. Treichl a mai precizat ca Erste va dezvolta afacerile de leasing, asigurari de viata si administrare de fonduri mutuale, dar a lasat sa se inteleaga ca ar putea vinde divizia de asigurari generale.

Societatile de investitii financiare (SIF) isi vor pastra actiunile detinute la Banca Comerciala Romana (BCR) in actuala etapa a privatizarii, urmand ca fiecare societate sa decida ulterior cum va proceda cu aceste participatii. Cele cinci SIF detin circa 30% din actiunile BCR, iar angajatii bancii au in proprietate 8% din titluri.

BCR este mai profitabila decat multi din fostii pretendenti

Profitul BCR va depasi in acest an 200 milioane euro, spune directorul executiv al grupului BCR, Nicolae Danila. El sustine ca restructurarea bancii a inceput in urma cu patru ani, si ca extinderea anuala - ieri a fost deschisa sucursala numarul 371, Cafe BCR, pe locul fostului local "Turist" din Piata Romana- cere ca numarul de angajati sa fie marit. "Cumparatorul a preluat o institutie profitabila, care nu mai are nevoie de o restructurare in sensul clasic", sustine Danila. Inca nu se stie cati manageri romani vor fi inlocuiti cu administratori austrieci. Cei 11.000 de angajati vor fi pastrati, sustin oficialii BCR. Danila a mai declarat ieri ca BCR a ajuns la fonduri proprii de 1,2 miliarde euro, ceea ce ii permite sa extinda creditarea in valuta cu pana la 1 miliard euro. "Va continua si cresterea creditarii in lei", spune Danila. Creditele pentru IMM-uri au ajuns la 1,2 miliarde euro, impreuna cu creditele de retail urcand la 30-33% din totalul activelor, care au atins noua miliarde euro, afirma Danila. "Putem spune ca BCR da valoare Erste", a declarat ieri Adriean Videanu, membru in comisia de privatizare, facand referire la faptul ca BCR are o rata a profitului mai mare decat a majoritatii celor noua banci initial pretendente la privatizare. Totodata, grupul BCR a vandut in profit participatia in Banca Romano- egipteana Misr, spune Danila, unde BCR a detinut 19% din actiuni. Apoi, BCR are o participatie de 100% in banca Anglo-Romana, care are la randu-i sucursale la Londra, Paris si Frankfurt.

"Ne pregatim sa inchidem sucursala din Paris, din cauza costurilor mari de intretinere. Ceea ce este important, insa, - Erste nu avut niciodata subsidiare in Germania, iar banca Anglo-Romana ii asigura intrarea pe aceasta piata," ne-a declarat Thomas Butler, director executiv al bancii Anglo-Romane.

"Banca Anglo-Romana a ajuns la un bilant de 400 de milioane de euro, si un capital de 100 de milioane de euro", ne-a declarat Danila. Totodata, el sustine ca sucursala din Chisinau a BCR se va extinde organic, poate si in Ucraina, fiind axata pe creditarea si economiile sectorului IMM si ale persoanelor fizice (retail). In afara acestora, Grupul BCR detine 20% din fiecare din firmele de asigurari Omniasig si Asiban si 40% din societatea de decontare RomCard.

"Rata de profit (ROE) a BCR Leasing este cea mai buna din grup, in afara bancii, fiind de circa 45%, iar rata de profit a asigurarilor este foarte aproape de aceasta. In medie, toate subsidiarele noastre nebancare ating o rata ROE (return on equity) de peste 40%", afirma Danila.

Schimbarea strategiei Erste - investitii de 100 milioane euro

Erste Bank isi propune sa implementeze un program de investitii in valoare de 100 milioane euro pe parcursul urmatorilor 3 ani ce vizeaza imbunatatirea retelei de retail si a infrastructurii IT. Costurile procesului de integrare in valoare de 90 milioane euro vor fi declarate pe parcursul anului 2006. In urma achizitiei, Erste Bank isi schimba obiectivele. Rata medie de crestere a profitului de 15% stabilita initial pentru perioada 2005 2008 va fi crescuta la peste 20% pentru perioada 2005 ? 2009. Erste Bank intentioneaza sa opereze o crestere a capitalului angajat cu 2,4 miliarde euro in primul trimestru al anului 2006. In urma achizitiei, numarul de clienti ai Erste Bank va creste cu aproximativ 22%. Numarul de sucursale va creste cu 14% de la 2.369 la 2.708, iar baza de clienti potentiali se va mari de la 46 milioane la 68 milioane. Ca si in cazul celor noua achizitii anterioare in Europa Centrala si de Est, Erste Bank va lansa un program de integrare si restructurare in cadrul BCR, se arata intr-un comunicat al bancii austriece. Obiectivele pe termen lung vor avea in vedere reducerea raportului cost-venit de la 52% la 48% in 2009, determinand cresterea rentabilitatii capitalului angajat de la 17% la peste 35% (conform rentabilitatii capitalului Tier 1 de 9%).

BERD si IFC vor redirectiona banii catre Romania

Membri ai administratiei estimeaza ca Banca europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corp. (IFC) vor redirectiona banii obtinuti din privatizarea BCR catre investitii in economia romaneasca, pentru a nu lasa loc crearii vreunui deficit de imagine.

Cu banii obtinuti pe BCR statul roman va finanta mari lucrari de infrastructura, crede Adriean Videanu, primarul Bucurestilor, care a facut parte din Comisia de Privatizare a BCR.

Nu este exclus ca parte din suma de castigata de statul roman pentru 36,88% din actiunile BCR, de 2,25 miliarde euro, sa fie directionata catre buget, odata ce lansarea pensiilor private va crea un deficit estimat pentru primii ani la cateva sute de milioane euro.

Daiwa va obtine peste 16 milioane euro, pentru reusita


Firma de consultanta Daiwa, care a ajutat Comisia de Privatizare sa ia decizia "corecta", va primi circa 0,75% din banii obtinuti de statul roman, pentru reusita, spun surse din piata - suma ridicandu-se astfel la 16,8 milioane euro. Tot de partea statului s-a aflat si firma de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, insa in general firmele de avocatura sau de audit sunt platite in functie de orele de munca si resursele alocate. Consultantii Erste Bank in timpul negocierilor au fost Rothschild - sumele obtinute din comisioane fiind tot de ordinul catorva zeci de milioane de euro, spun aceleasi surse. Cameron McKenna a asigurat serviciile de avocatura ale castigatorului, Deloitte and Touche, auditul, si firma de relatii publice Synergy Communications, comunicarea.

Videanu: Plata pentru BCR ar putea fi prelungita cu sase luni

Erste Bank va plati banii pentru preluarea pachetului majoritar de la BCR dupa ce se va decide daca acoperirea debitelor de la fosta Bancorex reprezinta ajutor de stat, proces care poate dura pana la sase luni, a declarat, ieri pentru Mediafax, Adriean Videanu, membru in comisia de privatizare. "Din cate stiu, trebuie sa aflam daca acoperirea datoriilor Bancorex reprezinta ajutor de stat si, in acest sens, se va pronunta si Comisia europeana. Probabil ca Erste, in calitate de cumparator, va face unele demersuri pentru a grabi procesul", a adaugat Videanu. BCR a fuzionat prin absorbtie cu Bancorex in anul 1999, iar statul a preluat obligatiile Bancorex, cea mai mare banca la acea data. Pe de alta parte, Videanu sustine ca si in situatia in care aceste sume vor fi considerate ajutor de stat procesul de privatizare nu va fi influentat, facandu-se doar o reglare contabila. "AVAS va trebui sa despagubeasca Erste, iar Erste va vira acesti bani la buget", a explicat Videanu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri