Companiile straine prezente in Romania investesc pe plan local prin simplul fapt ca raman aici, in conditiile in care instabilitatea si impredictibilitatea fiscala nu reprezinta tocmai o incurajare, considera Rene Schob, partener al companiei de consultanta fiscala, financiara si audit Leitner Leitner. Intr-un interviu acordat wall-street.ro, Rene Schob a mentionat ca nu este optimist, iar pentru 2011 estimeaza o stagnare a economiei.
Investitorii straini considera ca Romania este atractiva si acesta este motivul pentru care continua sa fie prezenti pe plan local in conditiile in care autoritatile implementeaza, peste noapte, schimbari in sistemul fiscal.

"Nu s-a intamplat niciodata in alte tari sa se modifice cota TVA peste noapte. Toti clientii pe care ii avem au decis sa suporte majorarea TVA chiar daca aceasta decizie le-a redus marjele de profit. Investitorii straini sunt aici (n.r. - in Romania) nu pentru 2 - 3 ani, ci pentru 20 - 30 de ani. Ei se uita la atractivitatea generala de pe plan local si considera ca o piata cu 22 milioane de persoane este atractiva", afirma Rene Schob (foto), partener LeitnerLeitner.

Oficialul LeitnerLeitner considera ca majorarea TVA cu 5 puncte procentuale a fost o greseala deoarece o parte din antreprenorii de pe plan local au preferat sa isi mute afacerile in economia neagra, iar companiile mari si investitorii straini platesc facturile cu taxe mai mari.

"Consider ca deja companiile straine investesc pe plan local prin simplul fapt ca raman in Romania", sustine Schob, adaugand ca LeitnerLeitner are si cativa clienti din retail care au continuat sa investeasca in dezvoltarea businessului de pe plan local.

Investitorii straini considera ca acordul pe care Romania il are cu Fondul Monetar International stabilizeaza economia, dar acest lucru nu este suficient pentru atragerea de noi investitori. "Ceea ce facea Romania atractiva in trecut a disparut. Investitorii care vin aici vad taxe mai mari si isi dau seama ca nu exista infrastructura. In plus, companiile isi fac un plan si ajung sa il modifice in repetate randuri din cauza schimbarilor de pe plan local. In final isi dau seama ca planul nu e stabil si amana investitia", a explicat partenerul LeitnerLeitner.

In urma cu doi ani Daimler a ales Ungaria ca destinatie pentru o noua fabrica unde se construieste Mercedes-Benz. Romania a pierdut o investitie de 800 de milioane de euro si 2.500 locuri de munca din cauza ca nu a avut infrastructura pe care o doreau nemtii. Rene Schob este de parere ca problema Romaniei nu consta in faptul ca nu are fonduri pentru investitii, ci in faptul ca acestea nu sunt alocate eficient.

"Am avut clienti care nu si-au relocat productia sau serviciile in Romania din cauza ca au considerat ca nu beneficiaza de logistica si infrastructura necesara", afirma Schob. Dezavantajele Romaniei sunt lipsa infrastucturii rutiere, renumele prost in materie de coruptie si instabilitatea fiscala.

Rene Schob estimeaza ca, in ansamblu, economia Romaniei o sa stagneze anul viitor, dar considera ca primele semne pozitive o sa apara abia in a doua parte a anului. De asemenea, reprezentatul companiei de consultanta fiscala sustine ca 2011 trebuie sa fie un an decisiv pentru autoritatile romane, un an in care acestea trebuie sa arate daca sunt capabile sa sustina economia si sa atraga investitii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri