Rata dobanzii de politica monetara ar trebui mentinuta la nivelul actual, intrucat o modificare a acesteia nu ar avea efecte semnificative asupra dobanzilor la credite, ci ar induce mai degraba o volatilitate suplimentara asupra cursului de schimb, a declarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa, citat de Mediafax.
"Va garantez ca, daca dobanda de politica monetara ar fi majorata foarte mult, ar duce la o crestere minora a dobanzilor la credite, iar daca am cobori-o nu s-ar modifica in niciun fel. (...) Cred ca trebuie sa tinem dobanda de politica monetara acolo unde este in acest moment", a spus Popa, dupa un seminar organizat la BNR.

El a aratat ca banca centrala are un interes in a gestiona politicile monetare in sens larg, pentru a administra socul inflationist, astfel incat sa nu induca o volatilitate suplimentara asupra cursului de schimb.

"Daca am misca exagerat dobanda de politica monetara si nu avem intentia sa facem acest lucru, ea s-ar vedea mai degraba intr-o volatilitate mai mare a cursului de schimb, care nu ar avea efect pozitiv asupra exporturilor care merg bine oricum, ci ar avea efect nociv prin intermediul canalului de avutie, in special prin existenta unui stoc substantial in valuta", a mai spus Popa.

Viceguvernatorul bancii centrale a marturisit ca a citit cu interes un raport al unei banci de investitii, in care se preciza ca evolutia cursului de schimb din Romania are loc fara interventie substantiala din partea BNR.

El a mai amintit ca leul a fost "extrem de moderat" in ultima perioada.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, la ultima sedinta de politica monetara din acest an, din 2 noiembrie, sa mentina rata dobanzii la minimul istoric de 6,25%, precum si ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta la 15% si, respectiv, 25%.

CA al BNR a decis la precedentele trei sedinte de politica monetara, din iunie, august si septembrie, sa mentina dobanda la nivelul minim istoric de 6,25% si sa tina neschimbate ratele rezervelor minime obligatorii, si a intrerupt astfel relaxarea politicii monetare din cauza efectelor majorarii TVA asupra inflatiei.

Prima sedinta de politica monetara din 2011 este programata pentru data de 5 ianuarie.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri