1 Decembrie 2010

BNR: Dobanda de politica monetara trebuie mentinuta la nivelul actual



Rata dobanzii de politica monetara ar trebui mentinuta la nivelul actual, intrucat o modificare a acesteia nu ar avea efecte semnificative asupra dobanzilor la credite, ci ar induce mai degraba o volatilitate suplimentara asupra cursului de schimb, a declarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa, citat de Mediafax.

"Va garantez ca, daca dobanda de politica monetara ar fi majorata foarte mult, ar duce la o crestere minora a dobanzilor la credite, iar daca am cobori-o nu s-ar modifica in niciun fel. (...) Cred ca trebuie sa tinem dobanda de politica monetara acolo unde este in acest moment", a spus Popa, dupa un seminar organizat la BNR.

El a aratat ca banca centrala are un interes in a gestiona politicile monetare in sens larg, pentru a administra socul inflationist, astfel incat sa nu induca o volatilitate suplimentara asupra cursului de schimb.

"Daca am misca exagerat dobanda de politica monetara si nu avem intentia sa facem acest lucru, ea s-ar vedea mai degraba intr-o volatilitate mai mare a cursului de schimb, care nu ar avea efect pozitiv asupra exporturilor care merg bine oricum, ci ar avea efect nociv prin intermediul canalului de avutie, in special prin existenta unui stoc substantial in valuta", a mai spus Popa.

Viceguvernatorul bancii centrale a marturisit ca a citit cu interes un raport al unei banci de investitii, in care se preciza ca evolutia cursului de schimb din Romania are loc fara interventie substantiala din partea BNR.

El a mai amintit ca leul a fost "extrem de moderat" in ultima perioada.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, la ultima sedinta de politica monetara din acest an, din 2 noiembrie, sa mentina rata dobanzii la minimul istoric de 6,25%, precum si ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta la 15% si, respectiv, 25%.

CA al BNR a decis la precedentele trei sedinte de politica monetara, din iunie, august si septembrie, sa mentina dobanda la nivelul minim istoric de 6,25% si sa tina neschimbate ratele rezervelor minime obligatorii, si a intrerupt astfel relaxarea politicii monetare din cauza efectelor majorarii TVA asupra inflatiei.

Prima sedinta de politica monetara din 2011 este programata pentru data de 5 ianuarie.



Citeste si