Profitul National Bank of Greece in Romania, scadere de 22% la noua luni

Profitul National Bank of Greece (NBG) in Romania a scazut in primele noua luni cu 22%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, la 13 milioane de euro, in timp ce cheltuielile operationale au crescut cu 2%, la 53 de milioane de euro, a anuntat grupul elen, informeaza Mediafax.

Profitul inainte de provizioane a coborat cu 8%, la 45 de milioane de euro.

In ianuarie-septembrie, veniturile din dobanzi s-au redus cu 13%, la 77 de milioane de euro, se arata intr-o prezentare a NGB. Totodata, grupul mentioneaza ca a inregistrat din comisioane si altele venituri de 21 de milioane de euro, cu 84% peste nivelul primelor noua luni din 2009.

Portofoliul de credite pe segmentul retail a avansat cu 5%, la 1,007 miliarde de euro, in timp ce imprumuturile acordate companiilor au scazut cu 9%, la 1,088 miliarde de euro. In ritm trimestrial, portofoliul de credite de retail a urcat cu 1%, iar cel destinat sectorului corporate nu a inregistrat variatii semnificative.

Ponderea creditelor neperformante in total a crescut de la 4,8% in al doilea trimestru la 6,2% in al treilea trimestru. Prezentarea mentioneaza creante de 33 de milioane de euro pe care grupul nu le va putea, probabil, recupera. In primele noua luni din 2009, aceste creante insumau 31 de milioane de euro.

Rata de acoperire a creditelor cu risc a fost, in, al treiela trimestru, de 73%.

In ceea ce priveste depozitele, acestea au scazut, in perioada analizata, cu 8%, la 944 de milioane de euro.

La nivel de grup, profitul NBG a scazut cu 74% in perioada ianuarie-septembrie, comparativ cu intervalul similar al anului trecut, la 259 de milioane de euro. Rezultatul reflecta cheltuieli extraordinare cu taxe, reducerea valorii portofoliului de obligatiuni suverane elene si cresterea provizioanelor pentru creditele cu risc.

In Europa de Sud-Est, profitul a coborat cu 11%, la 67 de milioane de euro.

NBG a cumparat in 2003 pachetul majoritar la Banca Romaneasca si detine in prezent 89,07% din capitalul social al bancii. Un alt actionar important este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, cu o participatie de 10,21%.

Grupul mai detine in Romania companiile NBG Leasing IFN si Eteba si controleaza indirect firma de asigurari Garanta.
NBG desfasoara operatiuni si in Bulgaria, Serbia, Cipru, Egipt si Turcia.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Brokerii: Propunerile Concurenței pentru Legea RCA, pasibile de infringement
Setari Cookie-uri