Ministerul Finantelor Publice (MFP) vrea sa atraga in luna decembrie 4,6 miliarde de lei prin vanzarea de titluri de stat, valoarea indicativa fiind similara cu cele propuse in ultimele luni si peste media sumelor pe care Trezoreria a reusit sa le imprumute, scrie Mediafax.

Astfel, Finantele scot la vanzare in ultima luna a anului obligatiuni de stat in valoare cumulata de 800 milioane lei si certificate de trezorerie de 3,8 miliarde de lei.

Prima operatiune este programata pentru luni, 6 decembrie, pentru vanzarea de certificate cu maturitatea la sase luni, in valoare de un miliard de lei.

Ministerul Finantelor Publice s-a imprumutat in luna noiembrie cu 4,3 miliarde lei, sub valoarea propusa, de 4,6 miliarde lei, dupa ce intr-una dintre cele cinci licitatii organizate institutia a refuzat toate ofertele bancilor, considerand randamentele solicitate de catre acestea prea ridicate.

Totodata, Trezoreria a atras in noiembrie 1,3 miliarde euro prin vanzarea de obligatiuni cu scadenta la trei ani. Finantele aveau de rambursat luni, 29 noiembrie, un imprumut de 1,42 miliarde euro, contractat in noiembrie 2009, prin vanzarea de titluri de stat in valuta cu scadenta la un an.

De la inceputul acestui an, Ministerul Finantelor s-a imprumutat cu 33,39 miliarde lei de la banci prin vanzarea de titluri de stat.

Pentru acest an, Guvernul s-a angajat sa mentina deficitul bugetar sub 6,8% din PIB si sa-l reduca anul viitor la 4,4% din PIB. Pentru finele acestui an, PIB este estimat la 511,58 miliarde de lei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Statul trebuie sa imprumute anul acesta 87 miliarde de lei