Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a stabilit intervalul de variatie maxima a cotatiilor actiunilor transferate de pe piata Rasdaq pe sistemul Arena a Bursei de Valori Bucuresti, fiind suspendate prevederile referitor la acest aspect din Regulamentul 2/2002. Astfel, potrivit Dispunerii de masuri 17, emisa de comisie pe 20 decembrie 2005, cotatia de cumparare, in cazul acestor titluri, trebuie sa fie mai mica cu cel putin un pas de cotare fata de pretul de referinta plus 25%, iar cotatia de vanzare, sa fie mai mare cu cel putin un pas de cotare fata de pretul de referinta minus 25%.

Dispunerea de masuri elimina intervalele de variatie maxima de 15% pentru categoria I si de 20% pentru categoria a II-a, fiind aplicat, pentru toate categoriile, intervalul de variatie maxima prevazut la categoria baza, anume 25%. Si in cazul tranzactiilor speciale trebuie respectat acelasi interval de variatie a cotatiilor. "Dispunerea de masuri 17 se aplica tuturor societatilor translatate de pe Rasdaq pe Arena si va functiona asa pana la autorizarea operatorului de piata si a operatorului de sistem", declara purtatorul de cuvant al CNVM, Ciprian Ene.

Mai exact, prevederile sunt valabile pentru companiile care au inregistrat cel putin o tranzactie pe saptamana in ultimul trimestru si al caror volum anual de tranzactionare, calculat pe ultimele 12 luni anterioare datei de calcul, trebuie sa reprezinte cel putin 1% din capitalul social al emitentului.

Limitarea in raport cu pretul de referinta a nivelului cotatiilor si a pretului tranzactiilor pentru o actiune nu se aplica in prima zi de tranzactionare a titlurilor, ci operarea unor modificari a valorii nominale a unei actiuni sau dupa distribuirea gratuita de titluri sau in alte cazuri temeinic motivate, cu avizul prealabil al CNVM.

Dispunerea de masuri mai prevede ca lista companiilor carora li se va aplica intervalul de variatie maxima de 25% sa fie intocmita de BVB, urmand sa fie publicata pe site-ul acesteia. Lista trebuie actualizata lunar, in ultima zi lucratoare de tranzactionare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri