Bank Leumi Romania va incheia acest an pe pierdere, potrivit RAS, dar se asteapta sa revina pe profit in 2011, in contextul stabilizarii deteriorarii portofoliului de credite si solutionarii problemelor unor clienti, potrivit presedintelui executiv al bancii, Laurentiu Mitrache, citat de Mediafax.
"Motivele pentru care anticipam profit in 2011, mai mic decat in 2009, se refera la o stabilizare a deteriorarii portofoliului de credite, pe care am observat-o incepand lunile iulie - august, in sensul ca avem o crestere mai mica de provizioane, dar si la solutionarea unora dintre clientii provizionati, de exemplu prin aprobarea planului de reorganizare de catre instante in cazul firmelor in insolventa sau prin executarea unor bunuri. Aceasta pierdere nu trebuie vazuta ca o pierdere exclusiva intrucat Bank Leumi este profitabila din punct de vedere operational", a declarat seful subsidiarei grupului israelian Leumi.

El a mentionat ca banca va pune accent pe controlul portofoliului, care poate genera surprize neplacute, cu efecte asupra situatiei financiare a bancii, si pe controlul riguros al costurilor.

"Ne place sa consideram ca toti clientii au dificultati. Nu este o atitudine pesimista, ci realista. Spun asta pentru ca dificultatile clientilor nu provin in cele mai multe cazuri din probleme interne sau din calitatea managementului. Unele evenimente nu sunt previzibile si din cauza asta preferam sa avem atitudinea ca oricare client poate avea probleme, de unde un sistem de monitorizare foarte foarte atenta, in care practic este inclus fiecare client al bancii", a continuat Mitrache.

El anticipeaza ca in Romania vor exista insolvente majore si anul viitor, determinate in principal de schimbarea comportamentului consumatorului final.

"Cred ca se observa deja mai multa grija in a cheltui banul. S-a trecut de la extrema in care se cheltuiau cu o veselie si un entuziasm de nedescris bani din veniturile viitoare la situatia actuala, care a lovit pe foarte multa lume adusa in situatia fie de a nu mai putea plati, fie de a plati cu foarte multe eforturi. Astfel, a crescut grija pentru cumparare si asta nu se poate sa nu afecteze desfacerile pentru ca orice bun in final ajunge la un cetatean. Si asta s-ar putea sa ne afecteze in continuare", crede seful Bank Leumi Romania.

Intrebat daca este necesara cresterea capitalului Bank Leumi Romania , Mitrache a spus ca nu este cazul,in conditiile in care rata solvabilitatii bancii este de 25,21%, comparativ cu nivelul minim cerut de BNR, de 10%.

"Stam foarte bine dintr-o prudenta excesiva, care nu cred ca poate fi condamnata in ziua de azi, combinata cu intelegerea fenomenului de catre actionarul majoritar care ne asigura lichiditatea necesara unei activitati fara dureri de cap. Suntem banca cu cea mai mare lichiditate din sistem, generata de faptul ca doreste sa preintampine orice orice sincopa in activitatea noastra care nu ni se datoreaza, care ar fi generata de evolutia pietei", a explicat presedintele executiv al Bank Leumi Romania.

El a mentionat ca raportul credite/depozite este de 140,46%, dar banca nu vrea sa intre in "cursa inarmarilor" prin acordarea de dobanzi foarte mari la depozite.

Mitrache a mentionat ca estimeaza pentru anul viitor o rentabilitate a capitalului (ROE) de circa 2%.
La finele lunii septembrie, ROE la nivelul sistemului bancar era de 2,13%, iar raportul credite/depozite se situa la 116,26%.

Pe de alta parte, presedintele executiv al Bank Leumi Romania a vorbit si despre necesitatea flexibilitatii in relatia cu anumiti clienti, dar si in unele reglementari ale BNR.

"Am avut o discutie la banca centrala si, pe masura ce criza se agraveaza, procedurile devin tot mai restrictive si mai dure, si nu numai procedurile, ci si interpretarea lor. Dupa parerea mea, regulile si normele trebuie sa se refere la o stare de normalitate, nu la o stare exceptionala. Starea exceptionala trebuie reglementata separat", a continuat Mitrache.

El considera ca, in general, reglementarile nu pot raspunde problemelor individuale, au urmari care nu pot fi prevazute cu certitudine, iar aplicarea cu strictete a acestora nu poate garanta ca un anumit eveniment nu se va intampla.

"Viata economica are un specific fata de alte aspecte ale vietii sociale, respectiv nu poate fi modelata sau nu poate fi modelata eficient, pentru ca intr-un model economic intra sute sau mii sau zeci de mii de parametri. Modelul asta economic nu poate sa ii ia in calcul pe toti. Intotdeauna ramane un numar de parametri care nu sunt luati in consideratie si viata a aratat ca intotdeauna acei paramerii intervin. Chiar si criza actuala, daca luam presa de acum trei ani, o sa vedem ce viitor frumos aveam", a continuat Mitrache.

Mitrache anticipa, in luna iulie, ca Bank Leumi Romania va obtine in acest an un profit "nesemnificativ", de la un castig net de 12,7 milioane lei in 2009, potrivit IFRS.

In primele noua luni, banca a inregistrat pierderi de 24,8 milioane de lei (7,68 milioane de dolari), comparativ cu un profit net de 11,7 milioane de lei in perioada similara a anului anterior, potrivit datelor publicate de actionarul majoritar, grupul israelian Bank Leumi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri