Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a incheiat, astfel, acorduri de finantare pentru sustinerea economiilor din regiune cu United Bulgarian Bank, care va primi 150 miioane de euro, si cu Banca Romaneasca si Vojvodjanska Banka, care vor primi fiecare cate 100 milioane de euro.

Liniile de credit de la BERD vor furniza celor trei banci fonduri pe termen mediu pentru diversificarea si extinderea bazei de finantare si a maturitatii pasivelor bancilor, precum si pentru sprijinirea creditarii economiilor acestor tari.

"BERD are placerea de a-si extinde colaborarea cu subsidiarele National Bank of Greece din regiune, intrucat sustinerea acordata acestor banci si economiilor Bulgariei, Romaniei si Serbiei, este importanta pentru stimularea revenirii economiei. Proiectul va asigura continuarea creditarii companiilor private care opereaza in aceste tari, un element esential pentru sustinerea dezvoltarii in conditii macroeconomice dificile", a declarat Nick Tesseyman, director executiv al BERD pentru institutii financiare.

Programul de finantare, care va fi oferit in doua transe egale, face parte din Planul Comun de Actiune al Institutiilor Financiare Internationale (IFI) si urmeaza altor facilitati similare oferite in ultimele 18 luni subsidiarelor grupurilor bancare strategice importante din Europa de Vest, active in regiune