O taxa pe activitatea bancilor din Romania, dupa modelul care s-a aplicat in alte state, nu este justificata deoarece statul roman nu a sprijinit sectorul bancar, ci dimpotriva a provocat dificultati pentru acesta.
Ungurii de la OTP Bank considera ca in Romania nu se justifica o asemenea taxa, pentru ca sistemul bancar s-a descurcat pe cont propriu. “Nu are sens o taxa pe activitatea bancilor in Romania in conditiile in care statul nu a sprijinit sistemul”, sustine Laszlo Diosi, CEO al OTP Bank Romania.

O taxa pe activitatea bancilor s-a introdus in Ungaria in vara acestui an, iar autoritatile spera sa colecteze circa 700 de milioane de euro de la banci.

Bancile din Romania nu au beneficiat de sprijin din partea Guvernului, singura directie comuna in care au actionat fiind programul Prima Casa. Insa, neclaritatile din Ordonanta de Urgenta 50/2010 ce reglementeaza creditele acordate consumatorilor s-au tradus prin cheltuieli suplimentare pentru bancile de pe plan local. Problema OUG 50/2010 a inceput in vara acestui an si nu s-a rezolvat nici pana in prezent.

In plus, masurile de austeritate implementate de Guvern in iulie 2010 (reducerea salariilor din sectorul public cu 25% si majorarea cotei TVA cu 5 puncte) au condus la deteriorarea capacitatii de plata a debitorilor si la cresterea creditelor neperformante.

Laszlo Diosi este de parere ca, in 2011, o alta majorare de taxe ar insemna ca se amana redresarea economica si calitatea creditelor din sistemul bancar ar continua sa se deterioreze. “O noua majorare de taxe in 2011, spre exemplu in domeniul impozitului pe venit, ar intarzia redresarea economica si ar afecta capacitatea populatiei de a consuma sau de a isi achita ratele”, a precizat Diosi.

Seful OTP Bank Romania sustine ca banca este pregatita pentru a face fata creditelor neperformante chiar si in conditiile in care s-ar manifesta anumite riscuri. Laszlo Diosi a explicat ca nivelul creditelor neperformante ar ramane gestionabil si in cazul in care cursul de schimb ar urca la 4,8 lei pentru un euro.

Taxele si impozitele se platesc greu in Romania, procedurile sunt complicate si necesita mult timp, iar impredictibilitatea fiscala ii sperie pe investitori, arata studiul Paying Taxes elaborat de Pricewaterhouse Coopers si Banca Mondiala. Mai grav este ca situatia fiscala din Romania s-a inrautatit in ultimii 5 ani, iar reformele intarzie sa apara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri