Una dintre provocarile cu care se confrunta bancile va fi ca operatiunile lor trebuie sa fie in acord nu doar cu reglementarile fiecarei piete nationale in care sunt active, ci si cu dinamica internationala definita de cu totul alte reguli, releva studiul. Pentru a atinge cele doua obiective, stabilitatea si diversitatea veniturilor, aspectele de reglementare vor trebui sa devina o prioritate si sa nu fie luate in calcul doar pentru conformare. Acestea trebuie definite in raport cu riscurile reale si cu nevoile comerciale pentru a evita conflictul dintre nevoile pietei si reglementarile impuse.

Studiul analizeaza si lupta impotriva culturii bonusurilor. Astfel, o regandire completa a modelelor de compensare va rezulta probabil din mixul creat de masurile de reglementare din domeniul public si inovatiile din domeniul privat. Daca aceasta schimbare nu va avea loc, comerciantii isi vor asuma inevitabil riscuri mai mari pentru a genera castiguri in crestere.

Cecetarea, intitulata Aftershock: five challenges for an industry in hostile territory, analizeaza modalitatea prin care punctele forte ale modelului bancar folosit in Europa continentala, in special structura functionala, cultura si viziunea managementului, sunt esentiale in trecerea cu succes de perioadele dificile.

Cercetarea DLA Piper surprinde si anumite pregatiri pentru consolidare in contextul unui concurente acerbe. Asadar, numeroase banci intrevad o revigorare a pietei de fuziuni si achizitii iar unul dintre motoare poate fi modificarea setului de reglementari privind adecvarea capitalului care va exercita presiune asupra bancilor mai mici. ”Tranzitia de la ceea ce a fost recunoscut ca fiind o piata de oligopol si ostila la un mediu mai echilibrat este bine primita de majoritatea institutiilor”, reiese din studiul citat.

Citeste si:

„Au fost facute numeroase studii cu privire la istoria si cauzele crizei financiare iar noi ne-am propus sa invatam din aceste lectii, sa privim spre viitor si sa aplicam concluziile trase de acum inainte. S-au purtat numeroase discutii cu privire la similitudinile si diferentele dintre modelul bancar anglo-saxon si cel din Europa continentala. Am vrut sa depasim acest punct si sa identificam noile tendinte de urmat in sistemul bancar din Europa", a declarat Monica Georgiadis (foto), unul dintre coordonatorii departamentului de finantari si proiecte din cadrul DLA Piper Dinu SCA Romania.

Un alt coordonator al acestui studiu a fost avocatul Sabin Volciuc-Ionescu.

De asemenea, sectorul bancar se va orienta, potrivit studiului, catre un model bazat pe nevoile clientilor, sprijinind produse mai putin exotice si complexe, usor de inteles si utilizat. „Un exercitiu pe care va trebui sa-l faca toate bancile este de a evalua produsele existente si de a decide care au cele mai mari sanse de supravietuire si care ar trebui eliminate din portofoliu, mai ales in contextul unui nou val de reglementari care va intra in vigoare in viitorul apropiat”, conchid autorii studiului.