Casa de brokeraj a lui Catalin Chelu, Real Invest, a dat faliment in 1999. Cu toate acestea, omul de afaceri a ajuns in 2005 unul dintre cei mai mari investitori de pe piata de capital
In 1999, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a suspendat zece case de brokeraj ca urmare a unor tranzactii cu decontare intirziata. Printre societatile de servicii de investitii financiare implicate in aceasta opeatiune s-a numarat si Real Invest din Galati, casa de brokeraj apartinind lui Catalin Chelu. Cu toate ca ar fi putut plati paguba provocata de brokerii sai, in jur de doua miliarde de lei vechi la acea vreme, Chelu a preferat sa intre in faliment. Brokerului sau i-a fost suspendata licenta pe viata. Dar se pare ca galateanul a invatat mult din aceasta experienta, el ajungind in prezent unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata de capital, investitiile sale ridicindu-se la citeva zeci de milioane de euro.

S-a mutat la concurenta

Dupa faliment, Catalin Chelu si-a mutat conturile chiar la cealalta casa de brokeraj, concurenta lui pina atunci. Este vorba despre SSIF Elda Invest.

A fost furat de propriii angajati, sustine Adrian Manaila, actualul lui broker si director la SSIF Elda Invest. In acea perioada a fost un scandal pe piata de capital legat de decontarea unor tranzactii cu actiuni. Vreo zece societati de brokeraj au fost implicate. Dupa aceea s-au schimbat si regulile pietei de capital, in sensul ca tranzactiile trebuiau decontate in termen de trei zile lucratoare, mai spune Manaila. El adauga ca nu a fost chiar greu sa-l convinga pe omul de afaceri sa aiba incredere in concurenta. L-am indrumat sa ia decizii bune. Intr-o afacere e foarte importanta relatia dintre broker si client, spune acum, dupa aproape sase ani, Adrian Manaila.

Investitii in SIF-uri

Catalin Chelu detine in prezent pachete mari de actiuni la diferite societati listate la Bursa de Valori Bucuresti. Este cunoscut drept unul dintre cei mai importanti investitori la societatile de investitii financiare (SIF-uri), care numai in acest an au avut o crestere de peste 175%. I-am sugerat mereu sa stea pe aceste actiuni, pentru ca au mare potential de crestere. Nu a fost usor, mai ales ca in presa apareau mereu scandaluri legate de modul in care administreaza averea SIF-urilor directorii lor. E o bucurie sa vezi ca un om a putut cistiga si din sfaturile tale. Pentru ca, in general, decizia apartine clientului, mai adauga Manaila.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri