Imprumuturile in valuta acordate de banci firmelor si populatiei au urcat cu 1,2% in noiembrie, si au sustinut majorarea soldului total a creditului neguvernamental cu 0,5%, in conditiile in care finantarile in lei au scazut cu 1,1% in termeni reali, potrivit datelor BNR.
Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a crescut in luna noiembrie 2010 cu 0,5% (in stagnare, in termeni reali) fata de luna octombrie 2010, pana la nivelul de 207,92 miliarde lei, informeaza Mediafax.

Creditul in lei s-a diminuat cu 0,6% (-1,1% in termeni reali), in timp ce creditul in valuta exprimat in lei a crescut cu 1,2% (exprimat in euro, creditul in valuta a urcat cu 0,8%).

Populatia a fost principalul beneficiar de credite in valuta, soldul acestor imprumuturi majorandu-se cu 1,4% pana la echivalentul a 65,6 miliarde lei, fata de 65,2 miliarde lei finantarile in devize straine atrase de la banci de firme.

Dinamica este mai mai accentuata in cazul populatiei si pe segmentul creditarii moneda nationala, soldul imprumuturilor in lei atrase de persoanele fizice fiind cu 0,9% sub nivelul din octombrie, respectiv 36,17 miliarde lei. Firmele au in derulare finantari in moneda locala de 40,8 miliarde lei, in scadere cu 0,3% fata de octombrie.

La finele lunii noiembrie, creditul neguvernamental inregistra o crestere de 3,5% (-3,9% in termeni reali) fata de 30 noiembrie 2009, pe seama majorarii cu 8,2% a componentei in valuta exprimata in lei (exprimat in euro, creditul in valuta s-a majorat cu 8%) si a diminuarii cu 3,6% a componentei in lei (-10,5% in termeni reali).

In ultimele 12 luni, firmele au acfcesat credite intr-un ritm mai rapid decat populatia, avansul pe valuta fiind de 10%, comparativ cu 6,5% in cazul persoanelor fizice.

Cea mai ampla scadere din ultimul an a fost consemnata la creditele in lei pentru populatie, cu 7,2%, in timp ce soldul imprumuturilor in lei aproape a stagnat in peroada analizata.

Creditul guvernamental a crescut in luna noiembrie cu 8,2%, pana la 58,29 miliarde lei. Comparativ cu 30 noiembrie 2009, creditul guvernamental a inregistrat o crestere de 23,1% (14,3% in termeni reali).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri