Licitatiile programate in acest an o avut o valoare indicativa anuntata in suma totala de 52,25 miliarde lei.

Ministerul Finantelor Publice a obtinut luni un randament mediu 6,96% pe an, usor sub cel anterior platit pentru astfel de titluri, de 7% pe an.

Valoarea totala a cererilor pentru certificate din partea bancilor comerciale s-a ridicat la 2,299 miliarde lei, iar randamentul maxim pe care MFP a acceptat sa-l plateasca a fost de 6,99%.

Cea mai recenta licitatie pentru astfel de titluri a fost organizata pe 13 decembrie, cand Trezoreria a vandut certificate la un an de 1,47 miliarde lei, cu 47% peste valoarea programata, de un miliard lei, la un randament mediu de 7% pe an, in usoara scadere fata de precedenta operatiune.

Citeste si:

Finantele au atras in luna decembrie 6,281 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat, cu 36% peste valoarea programata, de 4,6 miliarde de lei, in conditiile in care in ultimele luni sumele imprumutate efectiv au fost inferioare celor programate.

In acest an, Ministerul Finantelor Publice a emis titluri pe piata interna cu 36,5% sub valoarea atrasa in 2009, de 64,731 miliarde lei.

Totodata, Trezoreria a mai imprumutat in acest an 2,53 miliarde euro, prin vanzarea de titluri de stat in valuta pe piata interna, cu 12% mai mult decat valoarea de anul trecut, de 2,26 miliarde euro.

In luna martie, Romania a imprumutat un miliard euro printr-o emisiune de eurobonduri cu scadenta la 5 ani, la un cupon de 5% si un randament total de 5,17% pe an.