Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat luni de la banci, la ultima licitatie din acest an, 1 miliard de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie cu scadenta la un an, ridicand la 41,08 miliarde lei suma imprumuturilor atrase prin emisiuni de titluri de stat in 2010, cu o treime sub valoarea de anul trecut, informeaza Mediafax.
Licitatiile programate in acest an o avut o valoare indicativa anuntata in suma totala de 52,25 miliarde lei.

Ministerul Finantelor Publice a obtinut luni un randament mediu 6,96% pe an, usor sub cel anterior platit pentru astfel de titluri, de 7% pe an.

Valoarea totala a cererilor pentru certificate din partea bancilor comerciale s-a ridicat la 2,299 miliarde lei, iar randamentul maxim pe care MFP a acceptat sa-l plateasca a fost de 6,99%.

Cea mai recenta licitatie pentru astfel de titluri a fost organizata pe 13 decembrie, cand Trezoreria a vandut certificate la un an de 1,47 miliarde lei, cu 47% peste valoarea programata, de un miliard lei, la un randament mediu de 7% pe an, in usoara scadere fata de precedenta operatiune.

Finantele au atras in luna decembrie 6,281 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat, cu 36% peste valoarea programata, de 4,6 miliarde de lei, in conditiile in care in ultimele luni sumele imprumutate efectiv au fost inferioare celor programate.

In acest an, Ministerul Finantelor Publice a emis titluri pe piata interna cu 36,5% sub valoarea atrasa in 2009, de 64,731 miliarde lei.

Totodata, Trezoreria a mai imprumutat in acest an 2,53 miliarde euro, prin vanzarea de titluri de stat in valuta pe piata interna, cu 12% mai mult decat valoarea de anul trecut, de 2,26 miliarde euro.

In luna martie, Romania a imprumutat un miliard euro printr-o emisiune de eurobonduri cu scadenta la 5 ani, la un cupon de 5% si un randament total de 5,17% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri