Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut usor, cu 0,37 bani, la 4,2877 lei/euro, dealerii suspectand ca aprecierea ar putea fi determinata de o interventie indirecta a bancii centrale, insa francul elevetian a atins un nou record fata de leu, de 3,4450 lei/franc, scrie Mediafax.

Banca centrala a anuntat o rata de schimb de 4,2914 lei/euro, cea mai ridicata din ultimele doua saptamani.

Leul s-a apreciat mai vizibil in raport cu dolarul american, cursul de referinta publicat de BNR coborand cu 3,64 bani, la 3,2355 lei/dolar. Miercuri, dolarul a fost cotat la 3,2719 lei.

Pe de alta parte, leul s-a depreciat in raport cu francul elvetian, paritatea avansand cu 0,71 bani, la 3,4450 lei/franc.

Cursul de schimb leu - franc elvetian a urcat treptat in acest an, de la 2,8419 lei/franc in ianuarie, ceea ce i-a afectat puternic pe romanii care au contractat imprumuturi in franci elvetieni. De exemplu, un client care are de plata o rata de 500 de franci elvetieni va plati la cursul de miercuri cu 300 de lei mai mult comparativ cu inceputul acestui an.

Francul elvetian a inregistrat cele mai mari cresteri fata de principalele valute, ca urmare a achizitiilor de sfarsit de an ale monedei, de catre companiile elvetiene.

Cursul de schimb leu/euro a deschis ziua la 4,3010 - 4,3025 unitati, nivel foarte apropiat de ultimele cotatii de miercuri, intr-o piata cu volume reduse de tranzactionare.

In prima ora unele ordine de vanzare de euro au dus cursul la 4,2975 lei/euro, insa, ulterior, cotatiile au revenit peste nivelul de 4,3000 lei/euro, ca urmare a cererii de valuta din partea companiilor multinationale care trimit catre bancile mama profitul din Romania.

Totusi, spre jumatatea sesiunii, cotatiile au inceput sa scada, astfel ca la ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era tranzactionat la 4,2880 - 4,2890 lei.

"Este posibil sa fie o interventie indirecta a BNR, pentru a mentine cursul sub 4,3 lei/euro. Leul este singura moneda care se apreciaza, in timp ce valutele din regiune sunt usor depreciate. In plus, au crescut si volumele de tranzactionare fata de sedintele anterioare", a comentat un dealer.

Pe piata monetara, bancile comerciale afisau joi dimineata dobanzi de 3,26% - 3,76% pentru plasamentele cu scadenta la o zi, usor sub randamentele practicate miercuri, de 3,48% - 3,98%. In scadere sunt si dobanzile pentru sumele plasate pe termen de o saptamana, acestea ajungand la 3,61% - 4,11%, dupa ce miercuri a fost de 3,91% - 4,41%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri