Marile banci americane au acordat tot mai multe credite noi companiilor, in conditiile in care cererea pentru imprumuturi isi revine, iar institutiile de credit sanatoase incearca sa atraga clientii rivalilor mai slabi, potrivit Wall Street Journa, informeaza Mediafax.

In ultimele doua luni, imprumuturile comerciale si cele destinate industriei acordate de bancile comericiale au crescut, dupa ce in ultimii doi ani au inregistrat evolutii in general negative, potrivit Rezervei Federale a SUA.

Moody's Analytics estimeaza ca aceste credite au urcat cu 0,2% in ultimul trimestru al anului, comparativ cu cele trei luni anterioare, la 1.220 miliarde de dolari. Evolutia reprezinta prima crestere trimestriala din ultimii doi ani. Agentia preconizeaza ca imprumuturile vor avansa cu 3% anul viitor.

Imbunatatirea situatiei creditarii reprezinta un semnal pozitiv pentru economie, noteaza Wall Street Journal. Imprumuturile comerciale si cele destinate industriei vor fi folosite, probabil, de companii pentru extinderea operatiunilor, ceea ce ar putea duce la infiintarea de noi locuri de munca si majorarea cheltuielilor din partea populatiei.

Lipsa acuta de credite pentru afaceri era vazuta de analisti ca unul dintre principalele obstacole in calea revenirii economiei.

Numarul imprumuturilor acordate de J.P. Morgan Chase companiilor mijlocii, cu venituri intre zece milioane de dolari si 500 de milioane de dolari, a crescut cu 7% in acest an. Creditele destinate afacerilor mici au urcat cu peste 40%.

La U.S. Bancorp, imprumuturile comerciale au crescut cu 0,7% in al treilea trimestru, fata de cel de-al doilea trimestru, prima evolutie pozitiva dupa 2008.

Multe banci americane au reusit sa treaca peste criza financiara datorita ajutorului primit de la guvern, iar in prezent sunt presate sa majoreze creditarea si, pe de alta parte, sa-si consolideze capitalul.

Nivelul creditarii creste, in mod traditional, spre sfarsitul anului, in conditiile in care companiile majoreaza stocurile.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Topul celor mai scumpe orase din lume in 2019