Piata de M&A s-a oprit din cadere in 2010, fara sa capete un ritm sustinut, iar tranzactiile inca se deruleaza sinuos, in conditiile in care investitorii nu se grabesc in negocieri si analizeaza in detaliu riscurile tranzactiei, potrivit Ernst&Young. Odata cu redimensionarea asteptarilor cumparatorilor, dar mai ales ale vanzatorilor si odata cu absorbirea socului crizei, piata a desfasurat in 2010 tranzactii in industria bunurilor de larg consum, retail, servicii de sanatate si financiare, energie si IT. “Cel mai atragator sector pentru investitor a ramas si in 2010 cel medical, prin rezistenta la efectele caderii economice. Interesul investitorilor s-a intalnit cu nevoia de fonduri a proprietarilor pentru a pune in aplicare planurile agresive de extindere”, spune Bogdan Tenu, Senior Manager al departamentului de Asistenta in Tranzactii, Ernst&Young Romania.

Potrivit acestuia, anul acesta va aduce o activitate mai intensa pe piata tranzactiilor, odata cu cresterea increderii investitorilor in revenirea economica. “Totusi, piata va ramane extrem de sensibila si reactiva la masurile economice si de restructurare ale guvernului. Daca intelegerile cu FMI vor fi respectate si nu vor aparea sincope si blocaje politice, tranzactiile vor creste in numar si valoare fata de 2010”, afirma Bogdan Tenu.

El mai spune un lucru interesant, in conditiile in care multi consultanti si avocati de business afirma ca Romania se afla la coada clasamentului in regiune in functie de apetitul pentru fuziuni si achizitii: “Romania este inca pe harta investitorilor internationali, aparand ca atractivitate dupa Polonia in zona Europei de Est”.

Totusi, in ciuda optimismului manifestat de consultantii Ernst&Young, ei afirma ca este dificil de previzionat care va fi valoarea medie a tranzactiilor din 2011, cea mai rezonabila asteptare fiind cresterea tranzactiilor din intreg intervalul, distributia lor fiind mai omogena.

Citeste si:

Ca numar, tranzactiile incheiate anul trecut graviteaza in jurul pragului 50, nu semnificativ mai mare decat nivelul din 2009, potrivit E&Y Romania.

De asemenea, pentru anii urmatori, E&Y Romania anticipeaza in continuare tranzactii pe piata de servicii medicale, fiind posibil sa asistam la consolidari in segmentul distribuitorilor de medicamente. Si in domeniul IT si online achizitiile vor deveni mai frecvente pe termen mediu si lung. Spre exemplu, anul trecut Paravion.ro a fost cumparat de fondul de investitii GED, iar Naspers a preluat compania Gecad.

Pe plan global piata de fuziuni si achizitiii a crescut cu 3% in 2010, potrivit Ernst&Young. Spre exemplu, in Statele Unite piata de M&A s-a ridicat la 1,9 trilioane de dolari, in crestere cu 26% fata de 2009, dar cu mult sub nivelul record inregistrat in 2007 – 4,7 miliarde de dolari.

Totusi, apetitul managerilor pentru fuziuni si achizitii s-a redus pe fondul deteriorarii increderii in economia globala, in ciuda imbunatatirii conditiilor de atragere a finantarilor, potrivit unui studiu publicat in octombrie de Ernst&Young.