5 Ianuarie 2011

Ce randamente au inregistrat fondurile de pensii in 2010



Fondurile de pensii private din Romania au inregistrat in perioada anului 2010 randamente investitionale superioare ratei inflatiei si nivelului dobanzilor practicate de sectorul bancar, in pofida mediului economic si financiar nefavorabil si a recesiunii prelungite, a anuntat Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Randament mediu de 15,1% pe Pilonul II in 2010

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au inregistrat in cursul anului 2010 un randament mediu de 15,1%, activele nete administrate de cele 9 fonduri ajungand la 4,3 miliarde de lei (un miliard de euro). Numarul total al participantilor la fondurile de pensii de Pilon II a ajuns la 5,19 milioane, acestia fiind cu circa 275.000 mai multi (+5,6%) fata de inceputul anului 2010. In 2009, fondurile de pe Pilonul II au obtinut un randament mediu de 17,7%.

Fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) au inregistrat in aceeasi perioada un randament mediu de 11,5%. Activele nete administrate de cele 13 fonduri de pe aceasta piata reprezinta 326 de milioane de lei (76 de milioane de euro). Numarul total al clientilor fondurilor de pensii facultative a ajuns la 220.000, cu circa 33.000 mai multi (+17%) fata de inceputul anului 2010.


Randamentele individuale ale fondurilor de pensii

„Performantele investitionale ale fondurilor de pensii private marcheaza finalul inca unui an de succes pentru aceasta industrie, in pofida conditiilor mai mult decat dificile din economie si de pe pietele financiare locale si internationale. (..) In cursul anului 2010, fondurile de pensii private au castigat la capitolul stabilitate si profitabilitate, iar principalii beneficiari sunt cei peste 5,3 milioane de participanti”, a declarat Crinu Andanut (foto), presedintele APAPR.

Potrivit unei analize Wall-Street.ro
, pe baza informatiilor publicate de CSSPP, majoritatea randamentelor individuale inregistrate de fondurille de pensii au fost, de asemenea, superioare ratei inflatiei si dobanzilor practicate de banci. Acestea sunt prezentate, in exclusivitate, in tabelul alaturat.





Citeste si