"Atingerea tintei de deficit bugetar de 3% din PIB in 2012 ceruta de intrarea in ERM II (n.red.: antecamera zonei euro, a doua etapa din procesul de adoptare a euro) este inca fezabila, dar necesita reforme mai profunde in aria alocatiilor sociale si ale ocuparii in sectorul public. Pentru a intra in ERM II trebuie progresat in aceasta directie in 2011. Dar s-ar putea sa ne ia mai mult de un an - poate doi ani - pentru a implementa aceste reforme. Astfel, intarzieri pot aparea, iar data adoptarii euro s-ar putea sa se modifice corespunzator", a spus Isarescu, potrivit Mediafax.

El a aratat ca, inainte de criza economica, planurile erau ca Romania sa intre in ERM II in 2012 si sa adopte euro in 2015, iar in acest sens s-au facut progrese in directia reducerii inflatiei, in limitarea volatilitatii ratei de schimb, in reducerea ratelor dobanzii pe termen lung, dar recesiunea s-a reflectat in deficite bugetare mai mari.

"Dar, din nou dar, in lumina experientei altor tari privind adoptarea euro, am putea spune ca este in interesul tuturor sa avem mai degraba o intarziere fata de aceasta data daca ea reflecta o mai buna pregatire pentru o prezenta sustenabila a Romaniei ca membru al zonei euro", a reiterat Isarescu.

Guvernatorul bancii centrale considera ca Romania isi va "netezi singura drumul" spre zona euro daca, in continuare, va castiga o mai mare credibilitate, va convinge autoritatile europene ca adopta masuri bune, ca dovedeste seriozitate in indeplinirea lor intocmai si ca, totodata, actioneaza concret pentru imbunatatirea mediului de afaceri.

El a subliniat ca exigentele vor fi mai mari si conditiile mai aspre in urma recentelor dezbateri din Uniunea Europeana, accentuarii temerilor legate de euro si de zona euro.

Citeste si:

"Dar ne-am obisnuit deja ca visul nostru european sa treaca prin examene extrem de riguroase si de dure. (...) Trebuie sa intelegem, asadar, ca Uniunea Europeana nu ne asterne dinainte un covor din petale de trandafir. Drumul e greu, dar o alta sansa de a iesi din actualele dificultati nu avem", a continuat Isarescu.

El a aratat ca determinarea Romaniei pentru intrarea in zona euro reflecta si increderea in proiectul euro, care se manifesta intr-o perioada in care datoriile publice si deficitele celor mai multe tari din zona euro sunt nesustenabile.

In luna decembrie a anului trecut, presedintele Traian Basescu a declarat pentru Financial Times ca Romania va stabili in prima jumatate din 2011 daca va mentine anul 2015 ca obiectiv pentru intrarea in zona euro.

Romania estimeaza ca deficitul bugetar s-a situat la 6,8% din PIB anul trecut.