Numarul persoanelor fizice si juridice care au cel putin un credit de peste 20.000 de lei a scazut in noiembrie la 960.519, nivelul minim inregistrat dupa luna mai 2008, iar aproape un sfert dintre debitori inregistreaza restante, potrivit datelor publicate de BNR, informeaza Mediafax.
Astfel, numarul debitorilor a fost in noiembrie 2010 cu 7,7% sub nivelul maxim inregistrat in luna septembrie 2008, de 1,041 milioane, potrivit datelor raportate la Centrala Riscurilor Bancare (CRB).

Numarul debitorilor cu restante s-a situat in noiembrie a anului trecut la 233.114 persoane, cu 10,5% mai multi decat cei inergistrati in luna similara din 2009.

Totodata, 1,49 milioane de persoane fizice si juridice aveau in noiembrie imprumuturi si angajamente de la institutiile de credit de peste 20.000 de lei, cu 3,3% mai putine decat in aceeasi luna din 2009.

Potrivit datelor prezentate anterior de BNR, aproximativ 4,5 milioane de persoane aveau credite la finele lunii iunie 2010.

Creditele acordate si angajamente asumate de institutiile de credit au crescut in noiembrie cu 5,6% in termeni anuali, la 266,47 miliarde de lei, dintre care 85,3 miliarde de lei au fost acordate persoanelor fizice si 78,88 miliarde de lei in sectorul serviciilor.

Cel mai mare avans anual a fost inregistrat in noiembrie de creditele acordate si angajamentele asumate pentru sectoarele "administratie publica si aparare, asigurari sociale din sistemul public, invatamant, sanatate si asistenta sociala" si "agricultura, silvicultura, piscicultura".

Astfel, valoarea imprumuturilor acordate administratiei publice era in noiembrie de 13,22 miliarde de lei, cu 15,75% peste nivelul din aceeasi luna din 2009, iar suma creditelor din sectorul agricol a urcat cu 12,1%, la 7,24 miliarde de lei.

Si creditele acordate sectorului industrial au inregistrat o crestere semnificativa, de 9,58%, ajungand la un sold de 50,68 miliarde de lei.

Pe de alta parte, totalul sumelor restante se situat in noiembrie la 15,25 miliarde de lei, reprezentand 6,52% din totalul datoriilor.

Numarul persoanelor verificate pentru acordarea de noi credite s-a situat in noiembrie la 103.685, stabilizandu-se in jurul a 100.000 de interogari lunare in perioada august - noiembrie. In luna iulie interogarile pentru debitori potentiali s-au ridicat la 327.679, maximul inregistrat dupa luna noiembrie 2008, in contextul reducerii la maxim 1% a comisionuluui de rambursare anticipata la imprumuturi.

CRB reprezinta o structura specializata in colectarea, stocarea si centralizarea informatiilor privind expunerea fiecarei entitati declarante, institutie de credit sau institutie financiara nebancara inscrisa in Registrul Special, din Romania fata de acei debitori care au beneficiat de credite si/sau angajamente al caror nivel cumulat depaseste suma limita de raportare.

Datele CRB se refera la expunerea fata de un singur debitor, egala sau mai mare de 20 000 lei, si reprezinta 90,8% din valoarea creditelor acordate si a angajamentelor asumate de catre sistemul bancar, conform datelor Centralei Riscurilor Bancare la 30 iunie 2010.

Suma acordata reprezinta creditul acordat sau angajamentul asumat conform contractului si nu este actualizata in luna curenta pentru creditele sau angajamentele acordate in valuta raportate in lunile anterioare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri