Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras prin obligatiuni de stat cu scadenta la trei ani fonduri de 1,08 miliarde de lei, dublu fata de valoarea programata, de 500 milioane lei, la un randament mediu in scadere, de 7,12% pe an.

Bancile comerciale au subscris in total titluri de 1,8 miliarde lei. Bancile au cumparat obligatiuni de 822 milioane de lei in nume propriu si 202 milioane lei in contul clientilor, potrivit Mediafax.

Titlurile sunt scadente in iulie 2013.

La precedenta licitatie pentru astfel de titluri, din decembrie, Ministerul a vandut titluri in suma de 500 de milioane de lei, nivel similar valorii programate, la un randament mediu de 7,17% pe an.

Pentru luna ianuarie, MFP a programat sase licitatii pentru vanzarea de certificate de trezorerie pe un an si obligatiuni cu maturitate de trei si, respectiv, cinci ani, in valoare cumulata de 4,8 miliarde lei.

Urmatoarea licitatie este programata pentru ziua de luni, cand Trezoreria intentioneaza sa emita certificate cu maturitate de un an in valoare de 800 milioane lei.

Finantele vor sa imprumute in primul trimestru al acestui an intre 13 si 15 miliarde lei de pe piata interna prin emisiuni de titluri de stat. Statul are de finantat in 2011 un deficit de 4,4% din PIB (circa 24 miliarde lei la un PIB estimat de 544 miliarde lei) si va refinanta titluri scadente in valoare de 34,4 miliarde de lei.

Totodata, Trezoreria a anuntat ca intentioneaza sa finanteze deficitul in proportie de circa 50% de pe piata interna. Astfel, rezulta ca suma emisiunilor pe piata interna este estimata la aproximativ 47 miliarde lei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Cate mld. vor Finantele sa te imprumute de la banci luna aceasta