Ministrul Finantelor va infiinta, cel mai probabil luna aceasta, un consiliu consultativ pe politici fiscale care va avea ca principala sarcina rescrierea Codului Fiscal, sustine Gheorghe Ialomitianu, ministrul de resort. Consiliul condus de secretarul de stat responsabil pe politici fiscale, Dan Lazar, va include si specialisti din sectorul privat.
Rescrierea Codului Fiscal este o prioritate pentru ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu. El a anuntat ca va infiinta in aceasta luna un consiliu consultativ pe politici fiscale care sa se ocupe de aceasta sarcina.

"Consiliul consultativ pe politici fiscale va avea ca obiectiv rescrierea Codului Fiscal. Ordinul de infiintare este in curs de avizare si luna aceasta imi doresc sa fie aprobat. Consiliul o sa fie condus de secretarul de stat responsabil pe politici fiscale si va include si specialisti din sectorul privat", a declarat Gheorghe Ialomitianu, in cadrul unei conferinte de presa.

Reprezentantii Ernst&Young au confirmat, pentru wall-street.ro, ca la nivelul Ministerului Finantelor s-au purtat discutii despre oportunitatea infiintarii acestui consiliu, insa nu s-au stabilit detaliile. "Nu cunosc detalii, insa anticipez ca acest consiliu va fi folosit ca un organism formal pentru colaborare pe probleme fiscale intre mediul privat si reprezentantii statului. Pana acum asemenea discutii aveau loc destul de des, insa cu caracter ad-hoc. In ceea ce priveste participarea reprezentantilor companiei noastre, ne asteptam sa putem continua munca la Codul Fiscal si in cadrul acestui nou for", a declarat Alex Milcev, partener in cadrul Ernst&Young Romania.

Rescrierea Codului Fiscal nu este o idee noua, dar nu reprezinta nici o sarcina extrem de usoara. "In ultimii ani s-au facut eforturi substantiale - cateodata si cu participarea mediului de afaceri - pentru a asigura mai multa coerenta si claritate a Codului Fiscal. Mai sunt multe lucruri de facut din punct de vedere al corelarii diverselor parti ale Codului si al eliminarii unor contradictii sau ambiguitati. Ramane de vazut cat de eficient va fi consiliul propus in aceasta sarcina", sustine Milcev.

Specialistii in fiscalitate din mediul privat tin legatura cu Ministerul de Finante prin intermediul Consiliului Investitorilor Straini si cu ajutorul Camerei de Comert Romano-Americana.

Totusi, problema ridicata de specialistii consultati de wall-street.ro este in ce masura propunerile specialistilor din mediul privat vor fi luate in calcul la rescrierea Codului Fiscal.

"Problema este nu daca ne va consulta cineva, ci in ce masura propunerile noastre vor fi luate in calcul. Din pacate, din anul 2003, cand ministrul de Finante de la acea data ne-a invitat la astfel de discutii si am participat activ la scrierea primului Cod Fiscal al Romaniei, toate celelalte incercari au fost mai degraba "de imagine", discutiile cu noi avand cu adevarat un rol consultativ, foarte putine dintre propunerile noastre fiind avute in vedere", explica Gabriel Sincu, partener in cadrul Mazars Romania.

El nu considera ca o modificare din temelii a fiscalitatii romanesti este ceea ce mediul de afaceri isi doreste, in conditiile in care politica fiscala este deja impredictibila, ci doar are nevoie de armonizarea unor elemente.

"Codul fiscal existent este in proportie de 80-90% constructie relativ solida, ridicata "caramida cu caramida" in cei 7 ani de cand este in vigoare. Tot ceea ce ii lipseste este eliminarea unor inadvertente, armonizarea unor elemente (cum ar fi de exemplu baza de calcul a impozitului pe venit si contributiilor sociale) si clarificarea partilor care lasa in continuare loc la interpretari", sustine Sincu. In aceasta varianta, ar mai fi nevoie doar de o republicare in Monitorul Oficial cu renumerotarea titlurilor, capitolelor si articolelor pentru a avea un instrument de lucru foarte bun.

Insa, ministrul Finantelor considera necesara rescrierea Codului Fiscal pentru ca el nu mai corespunde realitatilor actuale.

Citeste si Ialomitianu: Romania va incheia un acord preventiv si cu CE

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri