Principalul obiectiv al Bancii Nationale pentru 2011 va fi incetinirea inflatiei, care a fost alimentata de cresterea cu cinci puncte procentuale a TVA, la 24%, in iulie anul trecut, a spus Isarescu, conform Mediafax.

Rata inflatiei a fost de 7,96% anul trecut, nivel aproape dublu fata de cel din 2009. Pentru sfarsitul anului 2011 prognoza BNR indica o inflatie de 3,4%.

Efectele de runda intai ale majorarii TVA au fost "rezonabile", ceea ce a permis BNR, la sedinta din 5 ianuarie, sa mentina dobanda de politica monetara neschimbata pentru a cincea luna consecutiv, la minimul record de 6,25%, a spus Isarescu.

El a aratat ca stabilitatea dobanzii cheie "a atenuat efectele de runda a doua ale majorarii TVA". Daca dobanda creste, sunt generate asteptari si sunt create efecte de runda a doua, a precizat Mugur Isarescu (foto).

"De aici provine reticenta de a modifica dobanzile. Este foarte important sa rezistam ca la Stalingrad. Politica monetara isi va indeplini in general obiectivele", a spus seful BNR.

Romania a fost nevoita sa majoreze TVA la 24% pentru a respecta tinta unui deficit de 6,8% in 2010 si 4,4% pentru acest an, potrivit termenilor programului de finantare de 20 de miliarde de euro convenit cu FMI si Uniunea Europeana.

Citeste si:

PIB-ul Romaniei s-a contractat in trimestrul al treilea cu 2,5%, in conditiile in care majorarea TVA si reducerea salariilor din sectorul public au afectat cererea de consum.

Criza financiara mondiala a exercitat presiuni asupra leului, care s-a depreciat in ultimele 12 luni cu 2,88% fata de euro, aceasta fiind cea mai slaba performanta a unei monede emergente din cele 176 analizate de Bloomberg.

Isarescu a aratat ca BNR nu are o tinta oficiala pentru cursul leului si a intervenit pe piata de schimb valutar pentru a preveni ca "excesul de lichiditati" sa provoace "fluctuatii ample" ale monedei, in conditiile in care Ministerul Finantelor a schimbat in lei fondurile obtinute prin imprumuturile in euro.

"Sustinem o flotare controlata, dar nu am stabilit niciodata marjele. Unii au spus ca am mentionat un interval de variatie a leului de 4,1-4,3 unitati pentru un euro, asa ca am replicat ca daca leul este intre 4,1-4,3 sunt multumit", a explicat seful BNR.

Urmatoarea sedinta de politica monetara a BNR va avea loc pe 3 februarie.