Presedintele BCR, Dominic Bruynseels, a declarat, miercuri, ca nu stie sa existe vreo problema in sistemul bancar din Romania, dupa ce FMI a atras atentia ca autoritatile din Romania trebuie sa ramana vigilente fata de unele institutii de credit de dimensiuni reduse.

"Nu stiu de vreo problema in sistem", a raspuns Dominic Bruynseels (foto), intrebat despre aprecierea FMI, informeaza Mediafax.

Totodata, el considera ca in cazul in care unele banci mici s-ar confrunta cu probleme, acest lucru nu va avea un impact mare asupra sistemului bancar, intrucat banca nationala are toate "capacitatile relevante" sa sustina sectorul "in orice fel".

"In trecut ati vazut ca problemele au fost rezolvate si asa cred ca va in continuare", a concluzionat seful BCR.

FMI a indicat intr-un raport ca autoritatile din Romania "trebuie sa ramana vigilente fata de unele banci mici", care controleaza cumulat mai putin de 2% din activele din sistem, confruntate cu o deteriorare rapida a calitatii creditelor.

Sistemul bancar este bine capitalizat, cu o rata medie de adecvare a capitalului de 14,6% la sfarsitul lunii septembrie a anului trecut, noteaza FMI. Totodata, indicatorul de stabilitate financiara depaseste 11% in cazul tuturor bancilor din sistem, in timp ce minimul reglementat este de 8%.

"Cu toate acestea, autoritatile trebuie sa ramana vigilente fata de unele banci mici (totalizand mai putin de 2% din activele sistemului), care au inregistrat o deteriorare rapida a calitatii creditelor si au provizioane mai reduse fata de media sistemului", se arata in raport.

FMI estimeaza ca imprumuturile neperformante vor continua sa creasca pana la jumatatea acestui an, pe fondul activitatii economice slabe si impactului masurilor de austeritate.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si