"Majorarea TVA putea sa fie evitata din punctul nostru de vedere, financiar. Ea a fost cea mai periculoasa. Sper ca am trecut cu - nu spun succes, ca nu poti vorbesti de succes in asemenea situatii dificile - dar cu o anumita rezonabilitate despre consecintele ei. Majorarea TVA putea sa aiba consecinte mult mai serioase din punct de vedere al finantarii bugetului, al finantarii economiei in general", a afirmat Isarescu, la TVR 1, informeaza Mediafax.

El a aratat ca majorarea TVA are consecinte nu numai asupra preturilor, dar, in plan secundar, si asupra dobanzilor.

"In primele 3-4 luni dupa majorarea TVA ati observat pe de o parte dificultati in finantarea bugetului, iar pe de alta parte tendinte clare de crestere a dobanzilor, nu numai pentru titlurile de stat, ci pe piata monetara. Cred ca majorarea TVA a fost din punct de vedere financiar masura cea mai riscanta pentru ca a pus sub o mare presiune mediul de afaceri", a explicat guvernatorul bancii centrale.

Pe de alta parte, Isarescu considera ca, din punct de vedere al consecintelor pe termen lung, "asezarea" fondului de salarii pentru bugetari in limitele pe care le poate duce bugetul si economia este masura cu efectele cele mai bune.

"Aceasta exuberanta dinainte si imediat dupa intrarea in Uniunea Europeana a dus la sloganul ca daca am intrat in UE trebuie sa traim ca in UE, slogan complet fals si periculos. Prin 2005, suma cheltuielilor pentru salarii din bugetul Romaniei era in jur de 5% , iar in anul 2009 ajunsese la 9%, cu tendinta de a se duce la 10%, deci un nivel total nesustenabil. (...) Chiar intr-o tara europeana dezvoltata, care isi permite acest lucru si care nu trebuie sa aloce din buget prea mult pentru investitii intrucat este mai stabilizata, nu are aceleasi nevoi i noi, 9-10% este prea mult", a continuat Isarescu.

Citeste si:

Seful bancii centrale a spus ca trebuie avut in vedere ca Romania nu poate avea venituri bugetare mai mari de 32-33% din PIB.

Isarescu considera ca Romania nu mai este in situatia sa ia masuri de corectie, insa in niciun caz nu trebuie sa sara imediat in zona cealalta, a exuberantei, ci, dimpotriva, sa se mentina pe o linie extrem de prudenta si sa dovedeasca consecventa.

El a reiterat ca autoritatile intentioneaza sa continue acordurile cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale pentru a duce reformele intr-o noua etapa.

Guvernul a decis sa majoreze TVA de la 1 iulie 2010, de la 19% la 24%, pentru reducerea deficitului bugetar, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca masura dorita initial, de scadere a pensiilor cu 15%, este neconstitutionala.