Moneda nationala s-a depreciat in a doua parte a sesiunii interbnacare de joi, pe volume reduse de tranzactionare si influentata de corectia valutelor din regiune, astfel ca paritatea oscila peste 4,26 lei/euro la inchiderea sedintei locale.
Leul s-a depreciat in a doua parte a sesiunii, iar cursul a urcat peste 4,26 lei/euro. In jurul orei 16:30, schimburile se perfectau la 4,2610 - 4,2615 lei/euro, cu un ban peste nivelul din acelasi moment al sedintei de miercuri, cand euro era cotat la 4,2515 - 4,2535 lei.

In debut, bancile afisau cotatii de 4,2520 - 4,2530 lei/euro, iar in prima ora de transfer cotatiile s-au mentinut la acest nivel, in conditiile unor volume foarte reduse de tranzactionare.

Ulterior, paritatea a atins un minim de 4,2510 lei/euro, dupa care a inceput sa urce usor, iar cu putin inainte de ora 13:00 schimburile se realizau la 4,2547 - 4,2585 lei/euro.

In partea a doua a sedintei, cotatile au continuat sa urce, evolutie generata si de pierderile inregistrate de valutele tarilor vecine, iar cursul a depasit 4,26 lei/euro.

Valutele din regiune s-au depreciat joi, in special zlotul, ca urmare a datelor despre deficitul de cont curent, care a crescut semnificativ in noiembrie. Astfel, sentimentul negativ de pe zlot s-a extins, prin efectul de contagiune, si pe leu.

Totodata, unii dealerii explica deprecierea valutelor din regiune prin interesul jucatorilor pentru moneda unica, dupa ce Spania si Italia au plasat cu succes pe piata obligatiuni de trei miliarde de euro, respectiv sase miliarde euro, ceea ce a sporit increderea investitorilor pentru zona euro.

Dobanzile au fost mai ridicate, iar emisiunile au fost considerate de piata teste pentru evaluarea increderii jucatorilor.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat un curs de schimb de 4,2564 lei/euro, cu 0,41 bani mai mare fata de referinta de miercuri. Banca centrala a publicat miercuri un curs de referinta de 4,2523 lei/euro, cu 0,58 bani mai redus fata de cel de marti, reprezentand cea mai redusa paritate de la sfarsitul lunii septembrie.

Leul a continuat castige teren in raport cu dolarul american, iar cursul a scazut la 3,2350 lei/dolar, cu 3,94 bani mai jos fata de nivelul precedent, de 3,2744 lei/dolar.

Surplusul de lichiditate din piata a mentinut dobanzile pe termen scurt la un nivel redus. Astfel ca randamentele practicate de bancile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o zi se situau la 2,15 - 2,65%, iar dobanzile pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana oscilau in intervalul 2,38 - 2,88%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri