Banca Nationala a Romaniei a incercat anul trecut sa stimuleze reluarea cresterii economice prin reducerea dobanzii de politica monetara, insa politica bancii centrale nu a avut efect pentru ca bancile comerciale nu au redus dobanzie.

"Anul trecut, noi (n.r. - BNR) am incercat prin politica monetara sa stimulam cresterea economica, am redus dobanda, am avut o politica monetara anticiclica. Noi am redus dobanda, bancile nu. Si acum facem foarte multe (n.r. - pentru stimularea economiei). Am lasat atata lichiditate in piata. Suntem aproape la limita prudentei din punct de vedere al unei banci centrale si, cu toate acestea, creditarea nu vrea sa porneasca pentru ca are legitatile ei", a declarat Isarescu.

El a comparat economia Romaniei cu o masina care a derapat si necesita reparatii pentru a putea continua drumul.

"Faptul ca am derapat inseamna ca trebuie sa scoti masina din sant inainte sa vezi ce a patit, sa o repari si apoi sa pleci la drum. A iesi dintr-o politica prociclica e greu, trebuie sa tai, sa destimulezi si sa descurajezi pentru ca trebuie sa regasesti un echilibru", a explicat guvernatorul BNR.

Citeste si:

Guvernatorul BNR a mai precizat ca o politica monetara solida nu este suficienta pentru a ajuta economica, daca politica fiscala merge in sens invers. "O politica monetara tare si o politica fiscala slaba dau, de multe ori, o prajitura nu prea buna", a spus Isarescu.

El a mentionat ca 2011 nu va fi un an usor din punct de vedere al deciziilor pe care banca centrala trebuie sa le adopte, insa a reiterat ca obiectivul principal al BNR ramane stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara.

Bancherii din Romania spera ca activitatea de creditare se va relua in 2011 in mod sustenabil, in special datorita refinantarilor, dupa ce masurile de austeritate adoptate de Guvern anul trecut au afectat puternic capacitatea populatiei si companiilor de a se indatora.

Soldul creditului acordat populatiei si companiilor s-a redus in primele zece luni din 2010 cu 4,7%, in termeni reali, comparativ cu perioada similara din 2009.