BNR a organizat luni o licitatie de tip depo, prin intermediul careia a sterilizat 500 milioane de lei din piata interbancara, pentru o saptamana, desi bancile erau dispuse sa depoziteze 7,78 miliarde de lei la banca centrala, la o dobanda de 6,25%, egala cu rata dobanzii de politica monetara.

La operatiune au participat 28 de institutii de credit, iar depozitele atrase de banca centrala au scadenta la 24 ianuarie, scrie Mediafax.

Suma atrasa reprezinta 6,42% din totalul aplicatiilor, iar potrivit dealerilor operatiunea nu a avut niciun impact asupra dobanzilor din piata interbancara, intrucat lichiditatea din piata este foarte ridicata.

La precedenta operatiune, din decembrie, BNR a atras tot 500 milioane de lei, desi institutiile de credit erau dispuse sa plaseze circa sase miliarde de lei.

Tot luni Ministerul Finantelor Publice a scos la vanzare certificate de trezorerie cu scadenta la un an, in valoare de un miliard de lei. Pana la trasmiterea stirii nu au fost anuntate rezultatele licitatiei.

Surplusul de lichiditate din piata a tinut randamentele pe termen scurt la un nivel redus. Astfel ca randamentele practicate de bancile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o zi au coborat de la 2,13 - 2,63% la 2 - 2,5%, iar dobanzile pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana s-au redus de la 2,38 - 2,88% la 2,33 - 2,83%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Conectarea caselor de marcat la ANAF: Vedem luminita de la capatul tunelului
Setari Cookie-uri