De la inceputul acestui an, Trezoreria a mai organizat doua licitatii pentru certificate de un an, in care a vandut exact suma programata, la randamente medii de sub 7%, potrivit Mediafax.

La licitatia precedenta, care a avut loc pe data de 10 ianuarie, Trezoreria a vandut certificate la un an in valoare de 800 milioane de lei, la un randament de 6,81% pe an.

Pentru luna ianuarie, MFP a programat sase licitatii pentru vanzarea de titluri de stat in valoare de 4,8 miliarde lei, insa dupa primele patru licitatii Trezoreria a depasit deja acest plafon, intrucat valoarea atrasa este de 5,42 miliarde de lei.

Citeste si:

Urmatoarea licitatie de titluri de stat este programata joi, 20 ianuarie, cand Trezoreria va scoate la vanzare tot obligatiuni pe cinci ani, in valoare de 500 de milioane de lei. In ultima licitatie, de pe 24 ianuarie, Finantele intentioneaza sa mai imprumute un miliard de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie.

Finantele vor sa imprumute in primul trimestru al acestui an intre 13 si 15 miliarde lei de pe piata interna prin emisiuni de titluri de stat. Statul are de finantat in 2011 un deficit de 4,4% din PIB (circa 24 miliarde lei la un PIB estimat de 544 miliarde lei) si va refinanta titluri scadente in valoare de 34,4 miliarde de lei.

Totodata, Trezoreria a anuntat ca intentioneaza sa finanteze deficitul in proportie de circa 50% de pe piata interna. Astfel, rezulta ca suma emisiunilor pe piata interna este estimata la aproximativ 47 miliarde lei.