Tarile cu regim flexibil al cursului de schimb, printre care si Romania, nu trebuie sa se grabeasca cu aderarea la euro, ci sa profite de avantajul unei politici monetare proprii, a declarat seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks, scrie Mediafax.
"Tarile cu regim fix al cursului de schimb trebuie sa intre in zona euro cat de repede pot (...) Pentru statele cu regim flexibil, cum sunt Polonia, Ungaria, Cehia, Romania, este mai bun un mix, sa nu se grabeasca, si sa utilizeze flexibilitatea politicii monetare. Sigur, este o masura temporara, si reformele pana la urma trebuie facute. (...) Ajustarile fiscale au oferit spatiu pentru politica monetara, iar reducerea dobanzilor va ajuta companiile din aceste state", a spus Franks, prezent la The Euromoney Central & Eastern European Forum.

El a precizat ca, in ciuda masurilor importante adoptate de statele din regiune in ultimii ani, este "mult mai mult de facut" in zona reformelor structurale.

"Mai este mult de facut in regiune. Stacheta este mai sus acum, iar competitivitatea este scazuta. Este nevoie de flexibilitate si competitivitate mai mult decat ne asteptam initial", a aratat Franks.

Inainte de a intra in zona euro, o tara trebuie sa respecte criteriile economice incluse in Tratatul de la Maastricht, respectiv sa se afle timp de doi ani in ERM-2, mecanismul european al ratelor de schimb, in cadrul caruia moneda nationala sa fluctueze intr-un intervalul de plus-minus 15% fata de euro.

In luna decembrie a anului trecut, presedintele Traian Basescu a declarat pentru Financial Times ca Romania va stabili in prima jumatate din 2011 daca va mentine anul 2015 ca obiectiv pentru intrarea in zona euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri