Daca in 2009 si 2010, doi ani de recesiune si incertitudini, persoanele din Romania cu averi considerabile au preferat sa evite orice risc si sa isi plaseze banii in instrumente cu venit fix, acum acestia devin mai increzatori.

“Daca facem o comparatie cu 2008, se evidentiaza acum o tendinta de diversificare in vederea reducerii riscurilor, cu plasamente in produse de investitii diferite ce variaza de la 10.000 de dolari pana la cateva milioane de dolari. Se observa o nota de optimism la nivelul clientilor si faptul ca acestia opteaza pentru o diversificare a portofoliilor, nu se mai limiteaza la investitii in depozite si titluri de stat, ci exista apetit si pentru fonduri de investitii sau depozite structurate”, a declarat Carmen Vineroiu (foto).

Ea a explicat ca fiecare client are nevoi unice care influenteaza preferintele pentru un anumit tip de produse. Astfel, analiza unor factori precum orizontul de timp pe care clientul doreste sa investeasca, nivelul de cunostinte si experienta ale clientului, nivelul veniturilor si al cheltuielilor, reprezinta elemente cheie in determinarea mixului de produse potrivite fiecarui client in parte.

Citibank ofera clientilor sai o gama variata de fonduri mutuale prin intermediul colaborarilor cu Pioneer Investments si ING, iar reprezentantii bancii sa afla in discutii si cu alte case de fonduri de investitii de pe plan international. “Vrem sa diversificam si mai mult gama de produse si suntem in discutii cu alte case de fonduri de investitii, discutii pe care speram sa le concretizam anul acesta”, afirma Vineroiu.

Volatilitatea principalelor doua monede de pe plan international din 2010 a determinat, de asemenea, schimbari in comportamentul investitional al clientilor de private banking, tendinta fiind tot spre diversificare.

Citeste si:

“In 2010 am observat o inclinatie a clientilor catre diversificare, atat in ceea ce priveste clasa de active alese, cat si de valute preferate. Practic, anul trecut a existat o volatilitate foarte mare a valutelor, in special la nivelul dolarului. Clientii au optat pentru o diversificare a riscului valutar, avand ca valute preferate atat pentru enonomisire cat si pentru investire euro, dolarul si leul”, a explicat Carmen Vineroiu.

In plus, clientii foarte sofisticati au inceput sa se intereseze si de oportunitatile de investitii de pe pietele externe si de randamentele oferite de acestea.

Consolidarea averilor in Romania a inceput relativ curand, iar traditia conservarii acestora se defineste acum. Tocmai de aceea, segmentul de administrare a averilor prezinta un potential ridicat de dezvoltare pe plan local, considera sefa diviziei de vanzari pe wealth management din cadrul Citibank.

Banca si-a lansat acest tip de operatiuni in urma cu aproximativ un an si jumatate. Tinta Citibank este ca intr-un orizont de aproximativ 5 ani sa se plaseze pe primul loc in piata in ceea ce priveste segmentul de wealth management.