Lichiditatile Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) au atins 1,7 miliarde lei la finele anului trecut, iar circa jumatate din suma a fost plasata in certificate de trezorerie si titluri de stat cu scadenta pana la 3 ani, potrivit directorului general al Fondului, Eurgen Dijmarescu.
Valorificarea fondurilor aduce venituri lunare in medie de aproximativ 12 milioane de lei, in conditiile in care cheltuielile totale lunare sunt de 600 - 700.000 de lei, a afirmat Dijmarescu, citat de Mediafax.

Plafonul de garantare a depozitelor bancare constituite de catre persoane fizice si juridice (IMM) a fost majorat, incepand din acest an, de la 50.000 euro la 100.000 euro.

Potrivit datelor disponibile pentru finele lunii septembrie 2010, in sfera de garantare erau cuprinse 14,97 milioane de conturi si depozite bancare constituite de populatie, iar FGDB a calculat ca maximul compensatiilor potentiale se ridica la acea data la 80,24 miliarde lei.

Potrivit lui Dijmarescu, directiva UE care va fi aprobata in acest an va extinde, cel mai probabil, schema de garantare si asupra depozitelor si contuirilor marilor companii, ceea ce va insemna compensatii suplimentare potentiale.

Totalul compensatiilor potentiale aferente depozitelor constituite de firmele mici si mijlocii se ridica la 11,6 miliarde lei.

Pornind de la cifrele lunii septembrie, FGDB a calculat ca majorarea plafonului de la 50.000 de euro la 100.000 de euro duce la o crestere a compensatiilor potentiale totale de 4,5 miliarde lei in cazul persoanelor fizice si de 3,2 miliarde lei pentru IMM-uri.

Dijmarescu a mai precizat ca in cazul bancilor intrate in faliment in ultimii 15 ani (de la infiintarea FGDB), gradul de recuperare se ridica la 38-40%, nivel considerat ridicat la nivel international.

Directorul FGDB a precizat ca in cazul Bancii Turco Romane s-a incheiat de curand procedura legata de comisia rogatorie din Turcia, iar in procedura de recuperare de la Banca Romana de Scont, procedura penala, lansata recent, a intarziat valorificarea anumitor active.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri