Creditele neperformante vor continua sa creasca in Romania in prima jumatate a acestui an, dupa ce soldul acestora s-a majorat cu aproximativ 35% in 2010, a precizat Cristian Ionescu, country manager al Coface pentru Romania, Bulgaria si Slovacia.
Unele banci au acordat credite prea usor in perioada de boom economic, iar acum suporta consecintele politicilor de risc slabe din trecut. "Soldul creditelor neperformante a avansat cu 35% in 2010 si este in continua crestere, dar estimam ca se va reduce incepand din a doua parte a acestui an", afirma Cristian Ionescu.

El este de parere ca unele banci au avut in trecut o politica de risc slaba si "au lasat garda jos" cand economia crestea pentru a putea concura cu bancile mari si a atrage clienti.

"Aceste banci au un portofoliu de o calitate slaba acum. In general, au probleme bancile mici sau cele care nu mai pot fi sustinute la fel ca in trecut de catre bancile mama", explica managerul Coface Romania

Rata creditelor neperformante a urcat la 11,9% in noiembrie 2010, dupa ce in urma cu un an era de doar 7,32%, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei. Banca centrala calculeaza rata creditelor neperformante ca raport intre expunerea creditelor si dobanzilor aferente acestora pentru care serviciul datoriei a depasit 90 de zile sau pentru care au fost initiate proceduri judiciare si totalul creditelor si dobanzilor.

Facand referire la depasirea varfului pierderilor inregistrate din cauza creditelor neperformante, Andreas Treichl, CEO al Erste Bank, a declarat recent ca in Romania acest lucru o sa se intample abia la jumatatea acestui an.

El a mentionat ca pentru Este Group varful stergerilor de valori din credite care nu mai pot fi recuperate (write-off) a fost depasit.

Bancile din Romania au preferat in ultimii doi ani sa scoata din bilant o parte din creditele neperformante, vanzarea acestora fiind o practica intalnita chiar si in cazul jucatorilor de top. Cristian Ionescu considera, insa, ca bancile nu vor mai vinde credite neperformante si in 2011. "Am vazut in 2010 o scadere cu 50% a vanzarilor de credite neperformante", a spus el.

Pe de alta parte, bancile au probleme in a vinde proprietatile imobiliare cu care au ramas blocate dupa ce au luat in bilant garantiile clientilor rau platnici. "Daca toate bancile ar pune proprietatile cu care au ramas blocate la vanzare atunci ar impinge piata si mai jos. Nu le convine asta si prefera sa le pastreze pana cand preturile o sa revina pe crestere", sustine Ionescu.

De asemenea, valoarea creditelor restante aproape ca s-a dublat in primele zece luni din 2010, urcand de la 8,1 miliarde de lei in decembrie 2009 la 15,9 miliarde de lei in octombrie 2010.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri