Finantele au imprumutat 500 mil. de lei prin obligatiuni la 5 ani

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut obligatiuni cu scadenta la cinci ani in valoare de 500 milioane de lei, exact cat si-au propus, iar randamentul mediu a scazut la 7,16% pe an, potrivit Mediafax.

Valoarea totala a cererilor din partea institutiilor de credit s-a ridicat la 1,55 miliarde de lei, iar titlurile sunt scadente la 30 aprilie 2015.

La operatiunea similara din decembrie, Trezoreria statului a vandut titluri de 533,5 miliarde lei, la un randament de 7,27%.

Pentru luna ianuarie, MFP a programat sase licitatii pentru vanzarea de titluri de stat in valoare de 4,8 miliarde lei. Ultima licitatie din aceasta luna este programata luni, 24 ianuarie, iar MFP intentioneaza sa mai imprumute un miliard de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie.

Trezoreria a depasit deja plafonul stabilit pentru luna ianuarie, imprumutandu-se cu 5,92 miliarde de lei, in primele cinci licitatii.

Finantele vor sa imprumute in primul trimestru al acestui an intre 13 si 15 miliarde lei de pe piata interna prin emisiuni de titluri de stat. Statul are de finantat in 2011 un deficit de 4,4% din PIB (circa 24 miliarde lei la un PIB estimat de 544 miliarde lei) si va refinanta titluri scadente in valoare de 34,4 miliarde de lei.

Totodata, Trezoreria a anuntat ca intentioneaza sa finanteze deficitul in proportie de circa 50% de pe piata interna. Astfel, rezulta ca suma emisiunilor pe piata interna este estimata la aproximativ 47 miliarde lei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri