Prin privatizarea Bancii Comerciale Romane, Austria este de la mare distanta cel mai important investitor strain din Romania, iar, prin investitiile anuntate deja ale firmelor Schweighofer si Egger de peste 500 de milioane de euro, Austria isi va consolida in continuare pozitia de prim investitor. Pe termen scurt asteptam cu interes privatizarea CEC, in prim-plan aflindu-se Raiffeisen Bank, care participa la aceasta privatizare, a declarat, pentru Rompres, atasatul comercial al Ambasadei Austriei in Romania, Johannes Becker.

Potrivit statisticilor, valoarea totala a capitalului subscris de companiile austriece in Romania este de peste patru miliarde de euro, valoare care include si privatizarea BCR, valoare care plaseaza Austria pe primul loc in ierarhia investitorilor in Romania.

In plus, Becker considera ca, prin aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, vor fi inlaturate ultimele bariere comerciale. Aceasta poate fi un avantaj pentru ambele parti, iar, prin respectarea standardelor UE - care pe termen scurt desigur ca reprezinta o imensa provocare -, economia romaneasca se va consolida si se va maturiza pe termen lung, a spus oficialul austriac. Becker considera ca Romania ar trebui sa sustina mai mult initiativele IMM-urilor. Cred ca oamenii nu ar trebui sa se teama sa infiinteze o firma. In Romania exista o multime de sanse pentru IMM- uri, astfel incit sa faca fata concurentei cu UE. In Austria, intreprinderile mici si mijlocii reprezinta coloana vertebrala a economiei si preconizam aceeasi evolutie si in Romania, a afirmat oficialul austriac. Conform statisticilor austriece, exportul romanesc de marfuri spre Austria a fost, in 2005, circa 760 milioane de euro (in crestere cu 6% fata de 2004), iar importul romanesc de marfuri din Austria se cifreaza la circa 1,5 miliarde de euro (in crestere cu 21%).

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Vânzările Bosch în România au depășit două MLD. lei în 2019
Setari Cookie-uri