Fondul Monetar International ar putea renunta la acordul de la Viena odata cu incheierea unei noi intelegeri, de tip preventiv, intrucat bancile-mama isi mentin voluntar expunerea pe Romania, au declarat surse oficiale, relateaza Mediafax.
Potrivit surselor citate, dupa ce FMI, CE si BNR au convenit in luna iulie a anului trecut ca expunerile pe piata romaneasca pot varia intr-o marja de plus/minus 5% fata de nivelul inregistrat in luna martie 2009, bancile nu si-au diminuat expunerile, iar unele dintre acestea chiar au majorat-o.

De altfel, seful misiunii FMI de evaluare in Romania, Jeffrey Franks, declara in octombrie 2010 ca acordul privind mentinerea expunerilor bancilor in Romania este unul temporar si probabil nu va mai fi necesar intr-un an si jumatate, iar odata cu revenirea economiei, institutiile financiare ar putea chiar sa-si creasca voluntar finantarile.

"La urmatoarea intalnire semestriala vom discuta cu bancile. Mai sunt necesare limite? Este timpul sa ridicam limitele pentru ca tara merge bine si bancile isi tin banii in tara? Este nevoie sa ajustam limitele? Vom analiza situatia de la caz la caz la fiecare sase luni. Ma astept ca peste un an si jumatate sa nu mai fie nevoie de acord", a afirmat atunci oficialul FMI.

Grupurile mama ale principalelor noua banci cu capital strain au semnat, in august 2009, la Viena, scrisori bilaterale de angajament pentru mentinerea nivelului expunerii pe piata romaneasca la nivelul din martie si a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%.

Acordurile au fost semnate de Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank si UniCredit, care detin 70% din piata din Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri