Castigul obtinut de investitorii in titluri de valoare, asa-numitul castig de capital, va fi impozitat in acest an la cote diferite, in "transe", in functie de perioada detinerii. In ultimele zile ale anului trecut, CNVM, arbitrul pietei de capital, a aprobat instructiuni care incearca sa lamureasca modalitatea practica de calculare a impozitelor.
"Mentinerea cotei reduse de 1% pentru actiunile detinute mai mult de un an este benefica si va fi in masura sa atraga pe Bursa tot mai multi investitori pe termen mediu si lung, inclusiv viitoarele fonduri de pensii private, iar deducerea pierderii la un portfoliu de actiuni e ceva de bun-simt daca e sa respectam sensul conceptului de cota unica. Pentru corectitudine pe piata financiara, insa, astept si deducerea inflatiei din dobanzile bancare", ne-a declarat Radu Limpede, analist specializat pe piata de capital. Impozitul calculat asupra castigurilor obtinute din transferul titlurilor dobandite si instrainate in perioada 1 iunie 2005 - 31 decembrie 2005 reprezinta impozit final pe venit, potrivit noilor reglementari aplicabile pietei de capital.

Regularizarea impozitului pe castigul net/pierderea pe portofoliu se va realiza la sfarsitul anului, pe baza declaratiei speciale depuse de contribuabil, prin diferenta dintre impozitul datorat pe anul fiscal incheiat si cel virat in anul fiscal respectiv. "Noutatea absoluta pentru anul 2005 este procedura de impozitare care se va aplica, respectiv castigurile nete sau pierderile se balanseaza pe fiecare simbol bursier in care s-a investit, nu pe portofoliul de actiuni", ne-a declarat, ieri, Marius Plugaru, General Manager al SSIF Ieba Trust. Opinia brokerilor de la Bursa de Valori Bucuresti este ca acest sistem de plata a impozitului pe simbol este favorabil statului, nu investitorului de pe piata de capital si ca Romania va trebui, in final, sa adopte sistemul aplicabil in Uniunea Europeana, care stimuleaza investitorii mari, de portofoliu, dar si pe cei din pietele locale.

"Ipoteza mentinerii actualului Cod Fiscal pentru cel putin inca un an ar fi o veste foarte buna pentru piata de capital, ar reprezenta un castig clar pentru ca 2006 este ultimul an in care investitorii locali, romani, vor fi tentati sa intre in piata, in acest moment pe piata fiind prezenti inca ultimii investitori straini, dar bat in retragere, este de dorit ca in acest an sa aiba loc o maximizare a numarului de conturi locale pentru ca orice investitor este bucuros sa plateasca impozit de doar 1%, in loc de 16%, cat se estimeaza ca va fi din 2007", ne-a mai spus Marius Plugaru.

Impozitul calculat asupra castigurilor obtinute din transferul titlurilor de valoare dobandite si instrainate in perioada 1 iunie 2005-31 decembrie 2005 reprezinta impozit final pe venit, potrivit Instructiunii 12/2005 adoptate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), care explica sistemul de impozite platit de investitori pentru castigurile nete sau pierderile din tranzactii cu actiuni, obligatiuni, unitati la fonduri mutuale sau alte tipuri de instrumente financiare cu venit fix sau variabil, inclusiv derivate (futures si options).

Castigul sau pierderea din tranzactii se determina la data incheierii vanzarii si reprezinta diferenta pozitiva sau negativa dintre pretul de vanzare si pretul de cumparare. Castigul net se determina la sfarsitul anului fiscal asupra intregului portofoliu detinut de contribuabil in anul respectiv si reprezinta diferenta pozitiva dintre castigurile si pierderile obtinute pe categorii de venituri impozabile, diferentiate in functie de cotele de impozit inregistrate in cursul anului ca urmare a transferurilor titlurilor de valoare. Pierderile se vor compensa din castigurile obtinute pe categorii de venituri impozabile diferentiate tot prin cote, fiecare pierdere fiind dedusa din categoria corespunzatoare.

Pierderea sau castigul net va evidentia in mod distinct cele doua categorii de pierderi/castiguri in functie de cotele platite. Se va plati impozit de 1%, pe castiguri/piederi: obtinute din transferul de titluri detinute la 31 mai 2005; obtinute din transferuri de titluri dobandite dupa data de 1 iunie 2005 si instrainate dupa data de 1 iunie 2006 daca au fost detinute in portofoliu mai mult de 365 de zile; obtinute din transferul de titluri dobandite dupa data de 1 iunie 2006 si detinute in portofoliu mai mult de 365 de zile.

Pentru calculul castigului net rezultat din castigurile sau pierderile generate de transferul titlurilor detinute in portofoliu mai putin de 365 de zile si care se impoziteaza cu cota de 16% se vor include castigurile/pierderile obtinute din transferul titlurilor dobandite dupa data de 1 iunie 2005 si instrainate dupa 1 iunie 2006, daca au fost detinute in portofoliu mai putin de 365 de zile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri