„Desi nu a aparut aceasta tema pana acum, subiectul fierbinte al anului 2011 va fi daca se va institui o taxa asupra activitatii bancilor din Romania, in conditiile in care exista un numar mare de tari ce dezbat aceasta problema, iar finantarea deficitului bugetar ar putea cere masuri noi de suplimentare a veniturilor”, afirma Ionut Movanu (foto), director al departamentului de taxe din cadrul LeitnerLeitner.

Compania de consultanta fiscala, financiara si audit LeitnerLeitner are o echipa formata din 38 de specialisti, iar Ionut Movanu a preluat conducerea departamentului de taxe la inceputul acestui an. El are o experienta de 10 ani in domeniul consultantei fiscale, anterior lucrand la KPMG si UniCredit.

Managerul considera ca taxarea sistemului bancar din Romania ar genera numai dezavantaje prin intarzierea reluarii activitatii de creditare. Insa, autoritatile ar putea incepe discutiile pe aceasta tema cand vor observa ca actualele venituri incasate de stat nu pot sustine reducerea deficitului bugetar.

Masura s-ar putea sa fie dezavantajoasa si paguboasa. Cred ca ar fi o greseala sa introducem o taxa pe tranzactiile bancare inaintea altor tari din regiune”, a precizat Movanu.

Taxarea bancilor ar conduce si la inrautatirea relatiei dintre autoritati si bancile comerciale si, in mod probabil, la probleme legate de finantarea deficitului bugetar prin emisiuni de titluri de stat pe piata locala.

Citeste si:

O taxa pe activitatea bancilor s-a introdus in Ungaria in vara lui 2010, iar autoritatile anuntau la acel moment ca spera sa colecteze circa 700 de milioane de euro de la banci. Austriecii de la Erste Bank, una dintre cele mai mari institutii de credit prezente in Europa de Este, avertiza autoritatile ungare, in octombrie 2010, ca suprataxarea sistemului bancar va limita investitiile in bancile locale.

Si guvernul austriac a pregatit un proiect de buget ce vizeaza reducerea deficitului bugetar, printre masurile propuse de autoritatile de la Viena numarandu-se taxe suplimentare pe banci si petrol.

Ungurii de la OTP Bank considera ca in Romania nu se justifica o asemenea taxa, pentru ca sistemul bancar s-a descurcat pe cont propriu. “Nu are sens o taxa pe activitatea bancilor in Romania in conditiile in care statul nu a sprijinit sistemul”, explica recent Laszlo Diosi, CEO al OTP Bank Romania.

LeitnerLeitner se va concentra anul acesta pe viitorii investitori, dar are in plan si dezvoltarea unei noi linii de business. Astfel, compania va oferi servicii si in zona bancara, de asigurari si leasing. Pentru 2011, compania de consultanta fiscala, financiara si audit estimeaza o majorare a veniturilor de minim 10% fata de 2010, iar cresterea va proveni, in special, din departamentele de taxe si audit.