Soldul creditului neguvernamental acordat de banci a scazut in 2010 cu 3% in termeni reali, desi a inregistrat un avans de 4,7% in termeni nominali, pana la 209,29 miliarde de lei, in contextul majorarii componentei in valuta si a diminuarii celei in lei, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei.
Creditul privat acordat de bancile din Romania a crescut cu 0,7% in termeni nominali in decembrie 2010 comparativ cu luna anterioara si cu 0,1% in termeni reali, soldul creditului neguvernamental ajungand la 209,29 miliarde lei.

Creditul in lei a crescut cu 0,4% in termeni nominali luna trecuta (-0,1% la suta in termeni reali), in timp ce creditul in valuta exprimat in lei a crescut cu 0,8% (exprimat in euro, creditul in valuta a crescut cu 0,8%).

In decembrie 2010, creditul neguvernamental a crescut cu 0,7% (0,1% in termeni reali) comparativ cu luna precedenta, in conditiile majorarii imprumuturilor in lei cu 0,4% (-0,1% in termeni reali) si al majorarii componentei in valuta, exprimata in moneda nationala, cu 0,8% (cu 0,8% exprimat in euro).

Soldul imprumuturilor in lei acordate populatiei s-a diminuat in decembrie 2010 cu 7,5% fata de aceeasi luna din 2009 si cu 0,7% comparativ cu noiembrie, la 35,9 miliarde de lei.

Creditele contractate de firme in moneda nationala insumau la finele anului trecut 41,4 miliarde de lei, in crestere cu 1,3% fata de decembrie 2009 si cu 1,4% comparativ cu noiembrie 2010.

In ceea ce priveste creditele in valuta, soldul acestora, exprimat in lei, a avansat in 2010 cu 7,8% pe segmentul populatiei si cu 11,9% pe cel al societatilor nefinanciare si institutiilor financiare nemonetare.

Astfel, soldul imprumuturilor in valuta acordate populatiei a crescut in decembrie cu 0,9% fata de noiembrie, la 66,18 miliarde de lei.

Imprumuturile in valuta contractate de societatile nefinanciare si institutiile financiare nemonetare au avansat in decembrie cu 0,7% comparativ cu luna precedenta, la 65,76 miliarde de lei.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri