Valoarea creditelor cu restante de cel putin o zi a crescut anul trecut de aproape doua ori, la 16,16 miliarde lei, desi in decembrie a inregistrat o usoara scadere comparativ cu noiembrie, la fel ca si in ultima luna din 2009, potrivit datelor publicate de BNR.


Creditele restante s-au redus in decembrie 2010 cu 1,2% fata de luna noiembrie, de la 16,35 miliarde de lei. O evolutie similara a avut loc si in ultima luna a anului 2009, cand valoarea imprumuturilor restante a scazut cu circa 2%, la 8,15 miliarde de lei, scrie Mediafax.

Aceasta evolutie se explica prin curatarea bilanturilor de catre banci la final de an, prin vanzarea de pachete de credite neperformante.

Ritmul lunar de crestere a valorii creditelor restante a variat in a doua parte a anului trecut intre 1,15% in iulie si un maxim de 9,05% in septembrie.

Soldul creditelor acordate a fost in decembrie 2010 de 210,85 miliarde de lei, cu 4,8% peste nivelul din decembrie 2009 si cu 0,7% mai mare decat in luna precedenta.

Ponderea creditelor restante in total imprumuturi a scazut de la 7,8% in noiembrie la 7,66% in decembrie 2010. In decembrie 2009, creditele restante reprezentau 4,05% din totalul imprumuturilor.

In functie de moneda in care s-au acordat imprumuturile, restantele detin o pondere mai mare in cazul creditelor in lei.

Ponderea imprumuturilor in lei cu restante in total credite in moneda nationala a avansat de la 5,6% la finele anului 2009 la 9,97% in noiembrie 2010, pentru ca in ultima luna din 2010 sa scada la 9,82%.

Creditele restante in valuta, exprimate in lei, reprezentau in decembrie 6,41% din totalul imprumuturilor acordate in moneda straina, usor sub nivelul de la finele lunii precedente, de 6,55%. Ponderea creditelor restante in total credite in valuta a fost de 3,04% la sfarsitul anului 2009.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri