Moneda nationala si-a pastrat avansul castigat la jumatatea sesiunii interbancare, pe o piata cu volume de tranzactionare peste media ultimelor zile, astfel ca paritatea oscila usor sub 4,26 lei/euro spre sfarsitul zilei, scrie Mediafax.
In jurul orei 16:30, schimburile se perfectau la 4,2570 - 4,2585 lei/euro, cu aproape un ban sub nivelul la care se derulau operatiunile la finalul sedintei anterioare, de 4,2660 - 4,2670 lei/euro.

In debut, bancile cotau euro la 4,2645 - 4,2670 lei, iar in prima ora de tranzactionare, cursul a mai crescut usor, pana la 4,2660 - 4,2690 lei/euro.

Potrivit dealerilor, in primele doua ore de tranzactionare cursul a inregistrat oscilatii reduse, pe volume cumulate de 8 milioane de euro. Ulterior, volumul transferurilor a crescut, iar la jumatatea sesiunii operatiunile insumau 111 milioane de euro.

La jumatatea sesiunii, bancile afisau cotatii de 4,2570 - 4,2585 lei/euro, iar minimul zilei a fost de 4,2540 lei/euro.

"Cresterea lichiditatii foarte brusc ne face sa credem ca banca centrala a intervenit in favoarea leului. O alta ipoteza ar fi vanzarile de euro realizate de o banca care intentioneaza sa-si majoreze capitalul social", a declarat dealerul unei banci.

Potrivit acestuia, volumele au urcat si in a doua parte a zilei, dar nu cu aceeasi intensitate, pana la 140 milioane de euro.

Valutele tarilor din regiune au continuat sa se deprecieze fata de euro, forintul fiind tranzactionat la cotatii cu 0,13% mai mari, in timp ce zlotul pierdea 0,4%.

Jucatorii sunt atenti in aceste zile la discutiile de la Davos, unde se desfasoara al 41-lea Forum Economic Mondial, care pentru acest an are ca tema "Norme comune pentru o realitate noua". La conferinta iau parte 35 de sefi de state si de guverne, 80 de ministri, opt guvernatori de banci centrale si 1.400 de actori ai scenei economice mondiale.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta in scadere, de 4,2571 lei/euro. Comparativ cu paritatea de joi, de 4,2619 lei/euro, cursul este cu 1,04 bani mai redus.

Leul a continuat sa castige teren in raport cu dolarul, pentru a noua sedinta la rand, iar referinta BNR a coborat cu 0,71 bani, de la 3,1079 lei/dolar la 3,1008 lei/dolar, un nou minim din 9 noiembrie. La data mentionata, rata de schimb se situa la 3,0778 lei/dolar.

Operatiunile de atragere de lei au crescut si randamentele practicate pentru sumele plasate pe termen de o zi de la 3,13 - 3,63% la 3,76 - 4,26%, iar dobanzile pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana au urcat de la 3,27 - 3,77% la 3,80 - 4,29%.

Unii dealerii sunt de parere ca lichiditatea ar fi putut sa scada in cazul in care Ministerul Finantelor a atras mai multa finantare decat a cheltuit, in conditiile in care Trezoreria a vandut instrumente in valoare de aproximativ sapte miliarde de lei in ianuarie, perioada in care ajungeau la scadenta titluri in valoare de aproximativ trei miliarde de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri