Oficialul BNR le-a spus trezorierilor din bancile comerciale ca organismele internationale insista pe pregatirea insitutionala in vederea asigurarii unei finantari pe termen lung de pe pietele internationale, potrivit Mediafax.

"Isarescu a explicat ca una dintre propuneri, pe care se pare ca insista indeosebi Comisia Europeana, este formarea unei echipe de oameni foarte pregatiti la nivelul Ministerului de Finante care sa se ocupe exclusiv de finantarea deficitului si refinantarea datoriei publice. Aceasta echipa ar urma sa negocieze cu bancile, sã realizeze road-show-urile, sa discute cu investitorii si sa pregateasca emisiunile", au detaliat sursele citate.

Oficialul BNR ar fi precizat ca mai mult Comisia Europeana insista pe o finantare continua si pe termen lung de pe pietele internationale, in timp ce prioritatea FMI o reprezinta privatizarile.

Pe de alta parte, Isarescu s-a aratat circumspect in privinta privatizarii Romgaz, apreciind ca trecerea companiei in proprietate privata va fi greu de asumat de catre partidele politice in contextul dezbaterii publice privind majorarea preturilor la benzina dupa privatizarea Petrom.

In ultimii doi ani, Romania a avut o singura emisiune pe pietele internationale de capital,
prin care a atras un miliard de euro cu scadenta la cinci ani. In schimb, statul a reusit sa atraga de pe piata interna imprumuturi in valuta si sa emita chiar bonduri denominate in euro.

Citeste si:

Guvernul negociaza cu FMI incheierea unui nou acord, cu o durata de doi ani, prin care sa finalizeze reformele structurale, luand in calcul si ca aceasta intelegere va cuprinde anul electoral 2012, ceea ce determina un risc politic important.

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat la inceputul lunii ianuarie ca Romania poate accesa de la FMI, prin noul acord, o suma de pana la de trei ori cota de Drepturi Speciale de Tragere (DST) detinuta la Fond, ceea ce reprezinta o suma de aproximativ 3,1-3,2 miliarde DST (3,6-3,7 miliarde euro-n.r.).

Mugur Isarescu le-a mai spus economistilor din banci ca, daca li se va solicita opinia, reprezentantii BNR vor pleda pentru o intelegere cu FMI si CE pe doi ani, pentru a depasi ciclul electoral 2012.