Programul guvernamental Prima Casa continua si in 2011, dupa ce editiile din 2009 si 2010 au reusit sa stopeze prabusirea preturilor la apartamente, insa autoritatile au operat unele modificari in structura sa. Traian Stancu, seful departamentului de vanzari din cadrul Kiwi Finance, a explicat pentru wall-street.ro, cele mai importante schimbari ale programului Prima Casa in acest an.
Modificarile aduse programului Prima Casa in varianta din 2011 urmaresc, in principal, sa ofere clientilor posibilitatea de a analiza o oferta mai larga de locuinte sau de a construi imobile mai usor, dar intaresc si garantiile bancilor participante. Programul va continua in acest an in limita unui plafon de garantii de 200 milioane euro, semnificativ mai mic fata de cel de anult trecut, dar care va fi suplimentat la momentul epuizarii.

Principalele modificari aduse variantei din 2011 a programului Prima Casa sunt:

- In noua varianta a programului este introdusa si posibilitatea de finantare prin Prima Casa a locuintelor vandute in cadrul procedurilor de executare silita.

- Este introdusa si posibilitatea finantarii construirii de imobile de catre asociatii fara personalitate juridica constituite din minim 2 persoane (fata de 7 persoane in varianta programului din 2010), din care cel putin o persoana trebuie sa fie proprietarul terenului.

- In varianta din 2011 a programului este instituita o garantie suplimentara pentru banci, mai exact gaj fara deposedare asupra soldurilor tuturor conturilor deschise la banca, pe toata durata finantarii.

- O modificare tehnica prevede faptul ca in cazul daunelor partiale produse locuintelor achizitionate sau construite prin intermediul programului a caror valoare este de pana la 20% din suma asigurata (fara sa depaseasca echivalentul a 10.000 de euro), societatea de asigurare efectueaza plata direct catre proprietarul locuintei.

- Noua varianta a programului vine si cu o modificare ce usureaza procedurile de divort. Astfel, in cazuri justificate, se poate aproba preluarea finantarii garantate si a dreptului de proprietate asupra locuintei achizitionate de catre alte persoane care indeplinesc conditiile de eligibilitate - unul din coproprietari, in vederea intregirii dreptului de proprietate sau unul din soti, ca efect al partajului.

Persoanele interesate de a luat credite prin Prima Casa s-au arat nemultumite de modificarea adusa programului prin care sunt obligate sa puna conturile curente drept gaj in favoarea bancii, desi unele institutii de credit practicau acest tip de garantie si pentru alte imprumuturi.

"Este o metoda care ofera creditorului o mai mare siguranta si s-ar putea evita fraudarea, dar este mult prea riscant sa facem asta in conditiile in care nu exista siguranta zilei de maine", explica un cititor wall-street.ro. Un alt cititor se intreaba de ce este nevoie de aceasta masura suplimentara in conditiile in care statul garanteaza imprumutul si plateste garantia in cazul in care creditul devine neperformant.

"Constituirea gajului pe conturile cliente nu va influenta cererea pentru Prima Casa, deoarece acest tip de garantie se regaseste in cazul tuturor creditelor contractate de la banci de persoanele fizice din Romania, indiferent de tipul creditului", explica Traian Stancu, seful departamentului de vanzari al Kiwi Finance.

Stancu a mai precizat, ca un alt element de noutate pentru programul Prima Casa din 2011, ca a devenit obligatorie prezentarea certificatului de eficienta energetica a locuintei achizitionate. "Cerinta exista in legislatia anterioara, insa urma sa se aplice odata cu intrarea in vigoare a certificatului energetic, ceea ce s-a intamplat la inceputul lunii ianuarie 2011", afirma reprezentantul Kiwi Finance.

De asemenea, pentru a se evita trecerea la restanta a creditelor si executarea garantiei, in 2011 va exista posibilitatea de reesalonare, rescadentare sau de modificare a valutei creditelor acordate, in conformitate cu normele interne de creditare ale finantatorilor si sub rezerva verificarii de catre FNGCIMM a mentinerii conditiilor de eligibilitate a programului, precum si a mentinerii valorii garantiei acordata initial fiecarui beneficiar in cadrul programului si obtinerii acordului FNGCIMM.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii a acordat 30.500 de garantii prin programul Prima Casa de la lansarea acestuia si pana in noiembrie 2010, doar 5 garantii fiind executate pana la acel moment. Brokerul de credite Kiwi Finante a avut peste 650 de solicitari de credite pentru Prima Casa de la inceputul programului si pana in prezent.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri