Rezerva valutara a BNR a crescut cu 257 mil. euro in ianuarie

Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei au crescut in prima luna din 2011 cu 257 de milioane de euro, urcand pana la nivelul de 32,68 miliarde de euro, dupa ce banca centrala a primit o transa de circa 900 de milioane de euro de la Fondul Monetar International.

Rezervele valutare aflate in conturile de la Banca Nationala a Romaniei au urcat in ianuarie la 32,68 miliarde de euro, dupa ce Fondul Monetar Internationat a virat o alta transa din imprumut stand-by. Astfel, rezervele s-au majorat luna trecut cu 257 milioane de euro, potrivit datelor publicate de banca centrala.

In cursul lunii ianuarie au avut loc intrari de 1,77 miliarde de euro, reprezentand transa a saptea aferenta acordului stand-by cu FMI, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice si venituri din administrarea rezervelor internationale.

Iesirile au totalizat 1,51 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat, precum si deprecierea dolarului american si lirei sterline fata de euro cu impact asupra diminuarii valorice a partii din rezerva internationala denominata in aceste doua valute.

In noiembrie 2010, rezervele valutare administrate de BNR au atins un nivel record de 32,8 miliarde de euro.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,258 miliarde de euro. Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) au fost de 35,947 miliarde de euro la finalul lunii ianuarie, nivel apropiat de cel inregistrat la sfarsitul lui 2010.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »



Setari Cookie-uri