Proprietarul Asirom, Ioan Niculae, a cerut delistarea companiei de pe piata de capital, ceea ce a stirnit un scandal cu actionarii.
Actionarii companiei de asigurari Asirom au avut joi, 5 ianuarie, o intilnire extraordinara pe a carei ordine de zi a figurat majorarea capitalului social. Cu aceasta ocazie, actionarii minoritari Broadhurst Investments Limited si QVT Fund au cerut Adunarii aplicarea regulamentului CNVM privind votul cumulativ pentru alegerea membrilor in Consiliul de Administratie (CA). Acest lucru ar fi dus la impunerea unui membru al actionarilor minoritari in CA. Ioan Niculae, detinatorul pachetului majoritar, nu a agreat aceasta idee.

In final s-a iscat un conflict, iar Ioan Niculae a cerut delistarea Asirom de pe RASDAQ. Actionarul majoritar a afirmat ca si-a pierdut increderea in institutiile pietei de capital dupa ce QVT Fund a preluat de pe aceasta piata un pachet de actiuni aflat in litigiu la Curtea de Apel Bucuresti. De asemenea, Ioan Niculae a mai cerut suspendarea drepturilor si obligatiilor aferente pachetului detinut de QVT.


Broadhurst vrea companie


Presedintele Broadhurst Investments Limited, Andrei Siminel, a declarat revistei I&P ca Asirom se afla in competitie cu companii care au atins perfectiunea in domeniu si sper sa avem o preluare inainte ca scaderea de profitabilitate sa se accentueze. In fapt, Andrei Siminel nu a ascuns ca doreste sa cumpere Asirom, numai ca actionarul majoritar Ioan Niculae a anuntat de mai multe ori ca nu este dispus sa vinda. Amenintarea cu delistarea nu pare a-i afecta prea mult pe investitorii minoritari pentru ca pina la momentul in care va fi pusa in pactica este cale lunga. Si costa foate multi bani. In prezent actionarii Asirom sint: Interagro cu 40,55%, Rafinaria Astra Romana cu 17,79%, Broadhurst Investments Limited cu 15,24%, QVT Fund cu 10,77%, AVAS cu 6,38% respectiv mici actionari cu 9,28%. Ioan Niculae controleaza pachetul majoritar al Asirom, prin participatiile detinute de Interagro si Rafinaria Astra Romana.

Delistarea costa bani

Delistarea unei companii din ringul bursier se poate face doar daca actionarul majoritar detine 95% din actiunile companiei. O firma care vine in ringul bursier devine in fapt o companie publica. Si apoi actionarul majoritar trebuie sa faca o oferta de cumparare a actiunilor detinute de ceilalti actionari minoritari, sustine Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest. Si cum in prezent Niculae detine prin cele doua companii doar 58,34% din voturi, el va trebui sa cumpere din piata restul de 41,66%, adica 265,73 milioane de actiuni. La un pret mediu de 0,71 lei pe actiune, Niculae ar avea nevoie de lichiditati in valoare de 188,67 milioane RON ( 52,4 milioane euro).

Pe cine avantajeaza delistarea

O companie aflata in ringul bursier este obligata sa anunte actionarii cu privire la toate evenimentele importante din viata firmei. Este vorba despre rezultatele financiare trimestriale, majorari de capital, schimbari de actionariat, plata dividendelor. La o prima vedere s-ar putea spune ca Niculae nu mai vrea sa-si faca publice rezultatele financiare la bursa. Dar surse din piata sustin ca e posibil sa existe si o alta explicatie. In fapt, Asirom nu a acordat in ultimii ani dividende actionarilor, dar a facut investitii bune. Odata cu schimbarea managementului companiei, pierderile financiare s-au diminuat in ultimul an. Asa ca e posibil ca Niculae sa ceara delistarea, deoarece are in vedere sa acorde dividende. Iar in acest caz nu este interesat sa dea din banii de la Asirom si altora.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri