Dobanzile au scazut anul trecut mai accelerat la credite decat la depozite, atat la lei, cat si la euro, reducerile fiind de pana la 5,89 puncte procentuale pentru moneda locala si de maxim 1,6 puncte in cazul euro, potrivit datelor publicate de BNR.
Dobanda medie la euro pentru depozitele in sold era in decembrie 2010 de 3,04%, cu 0,27 puncte sub nivelul de la finele anului precedent, iar rata la plasamanetele noi in moneda europeana a coborat doar cu 0,03 puncte, la 2,88%.

In cazul creditelor existente acordate in euro, dobanda medie a coborat cu 0,45 puncte procentuale anul trecut, la 6,32%. Totodata, rata la imprumuturile in euro nou acordate era in decembrie 2010 de 5,23%, cu 0,7 puncte mai mica decat la finele anului 2009, potrivit Mediafax.

Bancile au redus anul trecut dobanda anuala efectiva la creditele noi in euro acordate populatiei pentru consum si locuinte cu 1,61 puncte procentuale si, respectiv, cu doar 0,1 puncte. Astfel, DAE in euro pentru creditele contractate de persoanele fizice pentru consum si locuinte erau in decembrie 2010 de 8,43% si, respectiv, 6,14%.

BNR nu publica insa si DAE pentru creditele in derulare, unde statistica indica doar dobanzile nominale raportate de banci.

Per total, dobanda medie la imprumuturile nou acordate in euro a coborat cu 0,17 puncte, la 5,89%, in cazul populatiei si cu 0,86 puncte, la 5,06%, pentru firme.

In ceea ce priveste creditele in euro existente in sold, dobanzile au coborat cu 0,57 puncte, la 7,08%, pentru persoanele fizice si cu 0,33 puncte, la 5,64% in cazul societatilor.

Pe parcursul anului trecut, Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 1%.

Dobanzile in lei au inregistrat scaderi mai accelerate decat in cazul ratelor la euro, in contextul in care dobanda de politica monetara s-a redus cu 1,75 puncte, de la 8% in decembrie 2009 la 6,25% la finele anului 2010.

Diferenta intre dobanda medie la depozitele (noi si in sold) si rata de politica monetara s-a redus de la 1,4 - 1,7 puncte in decembrie 2009 la 0,09 - 0,45 puncte la finele anului trecut.

Dobanda medie in lei la depozitele in sold a coborat anul trecut cu 2,72 puncte, la 6,7%, declinul fiind mai accentuat in cazul firmelor (-3,6 puncte) decat in cel al populatiei (-2,38 puncte). Si rata la plasamentele in lei noi s-a redus cu 3,37 puncte, la 6,34%, declinul dobanzilor practicate de banci in relatia cu firmele fiind mai accentuat decat cel din cazul gospodariilor.

Referitor la creditele in lei existente in sold, dobanda medie era la finele anului trecut de 12,66%, respectiv 14,83% pentru gospodarii si 10,58% in cazul firmelor. Dobanda la imprumuturile in lei contractate de societati a scazut anul trecut cu peste 5 puncte procentuale atat pentru cele existente in sold, cat si pentru creditele noi. Pe de alta parte, dobanda la creditele acordate gospodariilor in moneda nationala a scazut mai accelerat pentru datoriile noi (-4,9 puncte) comparativ cu imprumuturile in sold (-2,28 puncte).

Bancile acordau la finele anului trecut credite in lei populatiei pentru consum si locuinte cu DAE de 17,49% si, respectiv, 10,79%. La fel ca in cazul DAE in euro, dobanda efectiva anuala medie a coborat mai accelerat pentru creditele de consum decat in cazul celor pentru locuinte.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri