Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, in sedinta de joi, sa mentina dobanda cheie la minimul istoric de 6,25%, pentru a sasea sedinta consecutiva, explicand ca strategia de politica monetara trebuie sa ramana prudenta.

Rata anuala a inflatiei a urcat la nivelul de 7,96% la finalul anului 2010, in linie cu prognozele bancii centrale, insa semnificativ peste limita superioara a intervalului de variatie din jurul tintei.

Cresterea ratei anuale a inflatiei in anul 2010 (de la 4,74% in decembrie 2009) a fost, in principal, consecinta majorarii cotei standard a TVA, alaturi de care au contribuit si influentele adverse ale evolutiei preturilor produselor alimentare si combustibililor pe plan international, explica Banca Nationala a Romaniei.

BNR estimeaza ca reluarea procesului dezinflationist se va realiza la inceputul acestui an, iar accentuarea acestui proces se va manifesta pe masura ce efectele de runda intai generate de majorarea TVA se vor disipa.

“Aceasta implica o configurare a ansamblului conditiilor monetare reale in scopul ancorarii ferme a anticipatiilor inflationiste, pentru a contracara riscul manifestarii efectelor de runda a doua ale socurilor inflationiste ale ofertei”, se arata intr-un comunicat al bancii centrale.

Consiliul de administratie al BNR a mai precizat ca exista riscuri ce se afla in afara sferei de influenta a bancii centrale si care impun pastrarea unei conduite prudente a politicii monetare. Aceste riscuri sunt:

- Ajustarile preturilor adiministrare
- Continuarea consolidarii fiscale si a reformelor structurale
- Evolutia viitoare a preturilor externe ale materiilor prime si ale produselor agroalimentare, precum si a mediului international

Consiliul de Administratie al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25% si continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar. De asemenea, banca centrala a hotarat si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cat a costat interventia BNR pentru a tine cursul valutar sub 5 lei