Majoritatea asiguratorilor locali nu sunt pregatiti sa faca fata, din punct vedere financiar, efectelor unui cutremur similar celui din martie 1977, principalul motiv fiind lipsa reasigurarii, a declarat presedintele UNSAR, Cristian Constantinescu.
"Daca va uitati pe rapoartele anuale veti observa ca gradul de reasigurare pe segmentul imobiliar (property) este foarte redus. Multi asiguratori nu cedeaza in reasigurare aceste riscuri dintr-un un simplu motiv: costa. Ei spera ca riscul pe care il acopera sa nu se intample si, la finalul contractului, sa ramana cu banii din prima in buzunar", a spus Cristian Constantinescu, citat de Mediafax.

El a adaugat ca, in cazul Allianz-Tiriac, societatea pe care a condus-o pana in mai 2010, pentru fiecare leu incasat ca prima de asigurare pentru o polita tip property se ceda in reasigurare circa 30%.

"Multe societatii nu au mai mult de 5% din portofoliul property cedat in reasigurare", a spus Constantinescu.

In plus, putini asiguratori au investit in sisteme IT care permit continuarea activitatii in cazul unui cutremur.

"Un astfel de sistem costa. Spre exemplu, Allianz-Tiriac a alocat circa trei milioane de euro intr-un sistem de backup si recuperare in caz de dezastru. Acest sistem este amplasat intr-o locatie din Brasov si, in cazul unui cutremur sau alt eveniment catastrofic, Allianz-Tiriac isi va putea continua activitatea fara prea multe probleme", a mai spus reprezentantul UNSAR.

Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in 2009, valoarea totala a primelor cedate in reasigurare, atat pentru asigurari generale cat si pentru asigurari de viata, a fost de 1,66 miliarde de lei, aceasta reprezentand 18,68% din volumul primelor subcrise pe piata asigurarilor.

"Comparativ cu anul 2008, volumul primelor cedate in reasigurare a inregistrat o scadere reala cu 14,03%, aceasta scadere fiind explicata atat de costurile mari cu reasigurarea, cat si de faptul ca reasiguratorii internationali au impus criterii mult mai stricte pentru preluarea riscurilor", se precizeaza in raportul CSA.

UNSAR este organizatia profesionala a companiilor de asigurare, constituita in anul 1994 in scopul dezvoltarii, extinderii, colaborarii si cooperarii in domeniul asigurarilor si reasigurarilor pe plan intern si international.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri